IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZF: Румъния може да избегне нов заем чрез продажба на държавни дялове на борсата

Така ще се „запушат“ дупките в бюджета и ще се компенсира тенденцията за обезценяване на леята, пише изданието

10:25 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ZF: Румъния може да избегне нов заем чрез продажба на държавни дялове на борсата

Чрез продажбата на големите дялове, които румънската държава все още държи в някои компании, на фондовия пазар, може да се „запушат“ дупките в бюджета и да се компенсира тенденцията за обезценяване на леята, като по този начин ще се избегне взимането на нов заем от Международния валутен фонд, пише в анализ на изданието Ziarul Financiar.

Скорошният пример с листването на бразилския петролен гигант Petrobras показа, че така може да се генерират не само средства за бюджета, но и да се повиши курса на местната валута.

Бразилия продаде акции от Petrobras на стойност 70 млрд. долара и докато предлагането на акции все още вървеше, реалът значително поскъпна благодарение на силното търсене на акции на компанията от чужди инвеститори. Това принуди централната банка на страната да купува чуждестранна валута, за да балансира валутния курс.

Румъния сключи споразумение за заем от 20 млрд. евро с МВФ, Европейската комисия и Световната банка миналата година, като за основна причина се посочи, че средствата са необходими на централната банка за увеличаване на резервите от чуждестранна валута с цел защита на валутния курс на леята. Част от средствата после отидоха в държавния бюджет за плащане на пенсии и заплати на служители в държавния сектор.

В същото време Полша продаде на фондовия пазар акции от държавни компании на стойност няколко милиарда евро и не изпита нужда от заем от МВФ, а злотата се обезцени по-малко от леята.

Икономическото министерство на Румъния е обещало да продаде около 10% от Petrom и по 15% от Romgaz, Transgaz и Transelectrica и може да набере близо 1 млрд. евро от тези дялове. Въпреки че правителството е одобрило продажбата на дяловете обаче, икономическото министерство не е започнало дори процедура за избор на брокер. От друга страна президентът на страната Траян Бъсеску обяви, че Румъния ще подпише ново споразумение с МВФ следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още