IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убийство в Атина причини политическа криза в Гърция

Арестът на лидера на „Златна зора“ може да предизвика предсрочни избори в страната

11:18 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Златна зора&quot; има 18 от общо 300 депутати в парламента и доста поддръжници по улиците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Златна зора" има 18 от общо 300 депутати в парламента и доста поддръжници по улиците. Снимка: Ройтерс

Убийството на антифашистки настроения хип-хоп изпълнител Павлос Фисас причини в Гърция остра политическа криза. След като разследването очевидно е стигнало до няколко политици от парламентарната неофашистка партия "Златна зора", тя заплашва с колективна оставка на членовете си, което би означавало или нови парламентарни избори, или, по-вероятно - избори в редица избирателни райони, предава Ройтерс. „Златна зора" има 18 от общо 300 депутати в парламента.

Междувременно неизвестни засега "офицери от Запаса" заплашват онлайн с държавен преврат, а като предпазна мярка полицията забрани резервисти демонстрации в събота в Атина. Полицията започна проверка на блога,  в който се настоява за оставката на гръцкото правителство и президента и за назначаване на временен кабинет под гаранцията на въоръжените сили. 

Добре известният като антифашистки активист 34-годишен Фисас е бил намушкан с нож до смърт преди няколко дни след улични сблъсъци с привърженици на дясната организация пред един ресторант в Атина.  Днес гръцката полиция е арестувала лидера на „Златна зора“ - Николаос Михалолиакос, предаде Ройтерс. 

Михалолиакос е бил задържан по обвинения за формиране на престъпна организация. Заповеди за арест са издадени за още най-малко петима депутати на „Златна зора“. Лидерът на Златна зора е депутат в гръцкия парламент. Сред останалите задържани досега водещи партийни фигури е депутатът и говорител на партията Илиас Касидиарис, посочва Ройтерс. 

В последните дни лидерът на Златна зора няколкократно отрече да има нищо общо със зачестилите хулигански прояви в Гърция както и с убийството на 34-годишният музикант. Михалолиакос дори определи поведението на властите като лов на вещици. Той дори заплаши да изтегли депутатите си от парламента. Този ход може да предизвика предсрочни избори, които ще дестабилизират страната. 

А за да станат нещата наистина още по-вълнуващи, се появиха спекулации, че офицер от разузнаването, който е бил отговорен за наблюдението на членовете на „Златна Зора“, е бил  изхвърлен от случая, защото бил заподозрян в нерегламентирани контакти е членове на крайно дясната партия. Но дори и това не е всичко - полицай е бил заподозрян, че лично е обучавал поддръжници на партията във водене на близък бой и мелета.

И всичко това се случва непосредствено преди срещата на гръцкия министър-председател Андонис Самарас с представители на тройката кредитори, които трябва да вземат решение дали да бъде отпуснат поредният транш от спасителната помощ за южната съседка. Това става непосредствено преди посещението на гръцкия премиер в Съединените щати, където той ще обсъди напредъка на Гърция и с изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Вижте повече в материала на Bulgaria on Air. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още