IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля пи ар акции и засилване на финансирането в Източна Европа

Брюксел планира да отговори на "руската дезинформация" и да демонстрира загрижеността си за региона

15:15 | 10.02.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕС обмисля пи ар акции и засилване на финансирането в Източна Европа

Европейският съюз (ЕС) обмисля наемането на лобисти с цел противопоставяне на руската „дезинформация“, както и отпускане на повече пари за Грузия и Молдова като реакция на кризата в Украйна, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Идеите са представени в два вътрешни доклада, с които онлайн изданието разполага и които днес трябва да бъдат обсъдени от външните министри на държавите от ЕС.

Под натиска на Русия Украйна отказа да подпише пакта за свободна търговия и договора за асоцииране с ЕС, което постави под съмнение жизнеспособността на политиката на Брюксел в региона (т. нар. Източно партньорство).

Докладът "20 точки на Източното партньорство след Вилнюс“ е написан от Швеция и подписан от още 12 държави, включително Германия, Полша и Великобритания. Документът призовава Грузия и Молдова да подпишат договорите с ЕС до август. По-дълги са сроковете за Армения, Азербайджан, Беларус и Украйна.

След руската митническа блокада на Украйна миналото лято ЕС „трябва да повиши готовността си за допълнителни вътрешни и външни заплахи, като търговско ембарго, ограничения по отношение на работниците-мигранти, повишено напрежение и продължителни конфликти“, посочва се в доклада.

В документа са изложени плановете за пи ар кампания, която да „отговори на дезинформацията“, включително чрез ангажимент от публичната дипломация. Посочва се, че трябва да има "постоянен поток от посещения на високо равнище на ЕС" в Грузия и Молдова с "конкретни дейности, насочени към националните малцинства и отдалечените райони" .

Допълва се, че проевропейски ориентираните страни „трябва да бъдат възнаградени с „приоритизиране и допълнително финансиране от ЕС“.

Що се отнася до Украйна, засега се изключва възможността за налагане на санкции, но се запазва тази възможност ако ситуацията в страната се влоши.

Вторият доклад е написан от Полша и задълбава в подробностите за финансирането. С поглед към бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. в документа се подчертава, че средствата за Грузия и Молдова трябва да бъдат по-високи. Отбелязва се също така, че допълнителна помощ от ЕС трябва да бъде предоставена за земеделие и за селските райони в страните.

Полша споделя опасенията на Швеция, че загрижеността на ЕС не е достатъчно видима. В доклада на страната се призовава за „ефективна комуникационна стратегия, която да обясни широко какво прави ЕС и защо“, както и „конкретни проекти под егидата на флага на ЕС“.

В доклада се казва обаче, че за Украйна има малко добри изгледи преди изборите през 2015 г. Отбелязва се, че в украинското общество има „голям европейски потенциал, главно видим при по-младото поколение и в неправителствения сектор, сред представителите на малкия и среден бизнес и някои регионални власти“.

В документите обаче не се говори за евентуално бъдещо разширяване на ЕС в региона, въпреки последните коментари на еврокомисаря Щефан Фюле, че само обещание за присъединяване към общността може да промени страните в региона.

Повече макроикономически новини от Европа може да видите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
изхождаме от позицията, че сме имали избор "нашите политици" (1) да изберат дали да влезнем в ЕС:то ако зависеше НЕЩО от тези (1) дето искаш да ти спуснат референдума, можеше да искаш от тях да излезем и без референдум - нали така влезнахме ;)))))Обратно - след като никога не става нищо положително и винаги маймуните са преее***Вани, изманипулирани и излъгани, то защо не разбирате, че и те (1) разботят за тези... с които искате да се спазарите... => са поставени от тях! - защото иначе все 1 щеше да се обърка (дори и от глупост) да направи нещо положително за маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
lubenmark
преди 10 години
България трябва да излезе от ЕС. Веднага референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Пътуващия цирк не дава нищо, само взима! Ако някоя манипулация не мине или кпд-то и падне, се сменя с нова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още