IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Русия трябва да изгради държава, а не империя

Aкo продължи с икономическата изолация и политическите репресии, тя ще тръгне към катастрофа като онази, която сполетя Съветския съюз, пише изданието

22:36 | 02.07.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
FT: Русия трябва да изгради държава, а не империя

Ако протестите на Майдана и последвалите ги събития не попариха надеждите на Русия за Евразийски съюз, който да включва и Украйна, то подписаните миналата седмица споразумения за икономическо и търговско асоцииране между ЕС и Украйна, Грузия и Молдова би следвало да го направят. Трите бивши съветски републики са вече свързани, макар и по-свободно, с ЕС, пише Financial Times. 

Президентът Путин сега открива, че "руският свят", за който той често говори, е категория от "меката сила" - по-скоро геокултурна, а не геополитическа или геоикономическа, и че украинците и руснаците не са "един народ". На този етап, вместо да се тормози за това, което възприема като свои загуби, Москва би трябвало да консолидира печалбите си.

Тя успя да присъедини Крим, което може би е единствената част от постсъветска Украйна, много привързанa към руската държава. Тя трябва да положи сериозни усилия, за да превърне полуострова, особено южното му крайбрежие, в процъфтяващ регион, икономически равностоен на района на Сочи, превръщайки го във витрина на способността на Русия да развива изостанали райони със значителен туристически потенциал.

Тя трябва също да удовлетвори тежненията на разнородното кримско население, включително на руското етническо мнозинство; на украинското етническо малцинство (около 25 процента), кримските татари (над 10 на сто) - мюсюлмани, които смятат кримската земя за родина на прадедите си.

След това главният стратегически интерес на Москва е да държи Украйна извън НАТО, и в това отношение перспективата е добра. Вашингтон трябва да балансира глобалните си ангажименти - от Южнокитайско море до Ирак, и Украйна изобщо не е сред приоритетите му. Берлин и Париж са категорични, че нито Украйна, нито Грузия и Молдова, трябва да бъдат приети в алианса. Лондон не вижда необходимост да разширява границите на общата отбрана до същинските руски земи.

Москва трябва да възприеме по-дългосрочен подход към отношенията си с Киев, като се откаже да използва въоръжения бунт в източната област Донбас като средство за защита на своите интереси и вместо това възприеме по-широка политическа стратегия, включваща цяла Украйна.

Тъй като връзките на руската военна индустрия с украинските доставчици стават ненадеждни, Москва трябва да използва шанса си да изгради напълно самостоятелна отбранителна промишленост в рамките на границите си. Русия ще трябва също така да преразгледа търговските си отношения с Украйна и то в пълно съответствие с нормите и принципите на Световната търговска организация.

Една очевидна печалба, освен Крим и Севастопол, могат да се окажат украинците, които минават границата и отиват в Русия. На основата на общия език и култура те могат прекрасно да бъдат интегрирани. Вместо да прибавя нови земи, Москва трябва да събира хора от бившия Съветски съюз, които биха й помогнали да формира по-млада и мотивирана работна сила, както и по-широка потребителска база.

Този тип политика ще поощрява онези, които могат да допринесат най-много за нейния просперитет - най-вече инженерите и другите работници, произвеждащи самолетни двигатели и ракети, и предприятията, които бяха много важни за Русия, но които ги чака свиване или пълно закриване, след като Украйна възприеме търговските изисквания на ЕС.

Руската федерация трябва да продължи прехода си от империя към национална държава от континентален мащаб. Тя се нуждае от повече хора, а не и от повече земя. Тя трябва да си представя Евразийския съюз не толкова като копие на ЕС, а по-скоро като нещо подобно на Североамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това, което ще спои новия съюз, са икономическите интереси, а не толкова общите етнически и исторически корени.

Копнежът на Москва през последния четвърт век да бъде приета в западния свят претърпя неуспех. Тя трябва да гледа на това на принципа "всяко зло за добро". След като западната опция за момента се оказва закрита, възможностите пред нея са по-ясни от всякога.

Ако тя избере концепцията "крепостта Русия" и продължи с икономическата изолация и политическите репресии, ще тръгне към катастрофа като онази, която сполетя Съветския съюз. Ако се обърне на изток, тя ще се превърне в суровинен придатък и васал на Китай, унищожавайки имиджа си на стратегически независима сила. Ако иска да остане в играта на глобалната конкуренция, Москва няма друг избор, освен да работи, за да се превърне в държава с гражданско общество, с базирано на принципи държавно управление и модерна икономика.

Страните, подобно на хората, често вършат правилните неща, когато всичките им други варианти са невъзможни. За Русия алтернативите, пред който е изправена, никога не са били по-очевидни.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Западът НАИСТИНА е ***: Вместо да си хаби времето и ресурсите за безсмислени противопоставяния /крайно контрапродуктивно поведение/, може да си сътрудничи наред, масово, без ограничения. И така, да си позволи в пъти по-висок ръст.Може, ама не го прави. И, междувременно, разни брадати *** карабини и Големият Дракон вече са го взели, същия Запад, на мушка и няма да го оставят на мира. Какво да се прави, когато сам се е насадил на пачи яйца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Русия има много опции и, вярвай ми, ще избере тези, които сама реши. А някой на Запад много обича да дава акъли, виждам.Което не означава, че всичко, написано в статията, е антируско. Даже напротив. Обаче, единствено руснаците са тези, които ще решат как да се развива собствената им страна. А за цинизма, STRAHO, може. Виждаш, че може. Ето, всеки ден, по NG, Viasat History, Discovery channel и т.н., ингилизохамериканяците пренаписват историята, например. По-големи мАкета са от мАкедонците, даже. Ужаст. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Ислямисткото въстание от Китай до Атлантика и от Средиземно море до Индийския океан и река Конго в Африка, е най-страшният среднощен кошмар за Западния свят И те са напълно безпомощни пред него, нещастниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
1. Странно защо ЕС иска да бъде империя на цяла Европа, а не си остане нещо съвсем национално, например немско2. Странно защо САЩ и ЕС се месят из целия свят без някой да ги е викал3. Странно защо Русия няма други опции, освен тези, начертани от FT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 18
Бате Пешо
преди 9 години
ФТ да си държи съветите за американците а не да ги раздава там където не му ги искат.Тия пияници и *** съвсем изперкаха.Русия ще смаже измисления Запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 9 години
ФТ да си държи съветите за американците а не да ги раздава там където не му ги искат.Тия пияници и *** съвсем изперкаха.Русия ще смаже измисления Запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Мачът е в самото начало и едва ли руснаците ще се възползуват от съветите на противника си? А какъв ще е крайният резултат ще очакваме да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Една очевидна печалба, освен Крим и Севастопол, могат да се окажат украинците, които минават границата и отиват в Русия. На основата на общия език и култура те могат прекрасно да бъдат интегрирани. Вместо да прибавя нови земи, Москва трябва да събира хора от бившия Съветски съюз, които биха й помогнали да формира по-млада и мотивирана работна сила, както и по-широка потребителска база."........ Украинците Москва да си ги прибира, а земята да остави на нас / Запада/ Боже...може ли такова откровение....такъв цинизъм! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 11
Pyramid
преди 9 години
Не точно Русия се изолира. Западът прилага много усилия в тази насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Една позната работи за Хамериканската преса!Тя си казва в прав текст!не гледайте телевизия, не четете вестници!На нас ни плащат два пъти!Един път на ведомост, втори път на ръка!А познайте, Що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още