IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, като е приел, че тесните икономически връзки с Европа ще го защитят от санкции, пише WSJ

10:48 | 29.07.14 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин предупреди, че &quot;враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин предупреди, че "враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия". Снимка: Ройтерс

Руското правителство вече предприе стъпки, за да подготви руския народ за нарастващата международна изолация. В понеделник Путин проведе в своята резиденция разговори с водещи представители на отбранителната промишленост, за да решат заедно как вносните технологии могат да бъдат заместени предвид „политическите рискове".

В обръщението си към ръководителите на различните служби по сигурност, което бе излъчено по националната телевизия, Путин изказа и едно сериозно предупреждение. Потенциалът за ядрена отбрана на Русия защитава досега страната от военни нападения, но враговете се опитвали да проникнат „в икономическата и политическата сфера на страната". Путин обяви сериозни мерки, за да ограничи подобни заплахи за „суверенитета и териториалната цялост" на Русия.

Политическото „танцуване на Путин върху тънкото въже“ през последните месеци - той продължаваше да поддържа натиска над Киев и тайно да подкрепя бунтовниците, но въпреки това успяваше да предотврати сериозни икономически санкции от Запада - му спечели одобрението както на националистическите хардлайнери, така и на местния бизнес елит, пише още WSJ.

Но натискът над него растеше още преди катастрофата на пътнически самолет на Malaysia Airlines на 17 юли над територията, контролирана от бунтовниците. В Европа е налице едно нарастващо чувство на неудовлетвореност, че търсенето на решение на кризата не напредва. А снимките на сепаратисти, които се шляят на мястото на катастрофата между труповете на жертвите, само циментираха на Запад подкрепата за по-строги санкции.

„След катастрофата на пътническия самолет MH17 възникна изцяло нова ситуация, която изисква по-нататъшни строги мерки," заяви заместник-говорителят на федералното правителство на Германия Кристияне Виртц в понеделник по време на пресконференция.

По-строгите санкции „в някои отношения са бедствие“, както в икономически, така и в политически аспект и за двете страни, казва дългогодишен европейски дипломат. „Но ние не можем да бъдем безразлични. Ние трябваше да реагираме".

Но и отговорните фактори в Русия са наясно, че ефектите на ограниченията в рамките на цели сектори ще бъдат много по-болезнени, отколкото по-рано наложените санкции срещу отделни лица и фирми, които освен това ЕС все още иска да разшири. За първи път санкциите ще засегнат и някои руски олигарси.

На борсата в Москва в понеделник инвеститорите се приготвяха за най-лошото: акциите и рублата отчетоха рязък спад. Водещият измерител на фондовата борса в Москва MICEX изтри над 2% вчера. Спадът бе стимулиран и от новината, че акционерите в национализираната петролна компания ЮКОС са спечелили съдебната битка срещу Кремъл в едно от най-големите по рода си търговски съдебни дела. 

Същевременно очакванията за засилване на санкциите срещу Москва от страна на Европейския съюз натиснаха надолу и покупателната сила на руската рубла. Паричното средство загуби 0,86 на сто до 35,433 за един щатски долар и 0,91 на сто до 47,609 за едно евро. И двете равнища са най-ниските от 6 май насам.

„Пространството за маневриране сега е ограничено", казва Алексей Макаркин, анализатор в Центъра за политически технологии и политически съветник на Москва. „От прагматична гледна точка вероятно ще бъде най-добре да се оттеглят и украинската войска да обяви победа над сепаратистите“, каза той. "Но това е много трудно. Хората няма да го разберат".

Някои наблюдатели смятат, че Кремъл е оценил неправилно нарастващата съпротива на Запада и е приел, че тесните икономически връзки с Европа отново ще го защитят от по-строгите санкции.

Москва мислеше, че „Западът няма да продължи [със санкциите]", защото рискът от икономическо сътресение „надхвърля моралните принципи", казва Алексей Венедиктов, главен редактор на независимата радиостанция „Ехото на Москва“.

„Ситуацията е много по-сложна, отколкото преди една седмица“, казва Томас Греъм, който някога бе консултант на правителството на САЩ по отношение на политиката към Русия. „Путин подценява Запада. Но ние вероятно може да подценим до каква степен той е готов да рискува в Украйна“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 23 rate down comment 9
SSIW
преди 9 години
Европейците решават дали да са с американските си "приятели" където "приятелски" ги подслушват всичките до един и им праат сечено...-----------------Очевидно решението е горе-долу окончателно. Не се намери елит в Европа, който да отвоюва за жителите й, нещо различно от американско заробване (на първо време икономическо, после ще видим). ... а пък това с подслушването е само технически детайл изплувал на повърхността от битката, която щатският елит удържа над европейския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 9
deant
преди 9 години
Защото няма данни Русия да е вражеска за България. Поне не повече от ЕС. Най вражески за БГ са ***, които избираме да вземат решения. Толкова е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
брачед ти или си кух и не видиш или не мога да те разбера. Не го хваля Путин че е мноо убав или съм лейтенант като Станишев, а просто ти не видиш как светът се пробва да се отскубне от проклетия им долар на тея евреите или не го видиш тва ? За тва иде реч и още, че Русия не иска американски "натовски" войски да и дишат във връта в задния им двор. До сега който се е опитал да се махне от долара, Кадафито, Саддам, Иран и т.н. видяхме кво се случва, но сега ще е малко по различно и ще има разделение малко и отцепление от заеми за "подпомагане" от световната американска банка и IIF. Тва е не че съм страшен привърженик на Ленин и Брежнев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
еми американците тва искат вее да си продават шистака на европата, че иначе няма на кой да го дават скъпо другите нямат пари или ше си купят от руснаците както направиха китайците. Европейците решават дали да са с американските си "приятели" където "приятелски" ги подслушват всичките до един и им праат сечено или с Путинчита Вурст. Ако европейските банкери прежалят няколко милиярда и да си бият камшика от Манхатън няма да имаме проблеми, нооо те предпочитат да си запазят кинтите а ние ше плащаме после ако има нещо и + шистак на дебели цени ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 28
studioaa
преди 9 години
Другари, не разбирам защо на всеки пост срещу вражеската за България Русия веднага изскачат защитници на Москва и Путин. На хонорар от Руското посолство ли сте??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 11
SSIW
преди 9 години
"Украински пилот на Су-25 признал, че е свалил Boeing"----------------------------------Процесите са в такава фаза, че дори снимките да показват, как афро-украинци в американски военни униформи, изстрелват ракетите по самолета и след това топят комати хляб в кръвта на жертвите, виновен ЩЕ Е пак ***. Война и санкции ЩЕ ИМА ... повода /претекста е без значение. На щатите им трябва Европа и нямат намерение да я делят с никой => всички мостове м/у Русия и Европа ще бъдат сринати. За да оправят текущия си банкрут, щатите тр. да доставят енергийните суровини в Европа, стоките им тр. да преминават без митнически бариери (при което една война на субсидии и поддръжка на индустрията, очевидно ще бъде спечелена от щатите) и за капак ще прилапат финансовия и банков сектор в Европа. Плана е повече от очевиден и тактическата фаза на която се намира от реализацията си е изолиране на Европа от алтернативите и за относително независимо развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ти батко не си в час, кой ше го свали тоя от власт и тея неща са били държавни не на олигарсите и нищо никой няма да им плати на тея изброените и руснаците няма кво да се усещат, Путин си държи на държавата и иска всичко да остане там в нея май и тва не си разбрал, да не се изнасят пари от там по разни чужди банки както праат наще *** и вчера пак го писах същото кое не е ясно не знам, и аз да съм и аз бих пазил парите да не излизат на вън в разни англииски и американски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 20
studioaa
преди 9 години
Всъщност парите ще бъдат прибрани от съдружниците на Ходорковски, защото той е продал своя дял преди одържавяването. Дялове от обезщетението трябва да получат още Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски. Дано руснаците се усетят и най-накрая да свалят Путин от власт. Колкото по слаба е Русия, толкова по-малък натиск ще упражнява върху България и партии като БСП, ДПС и Атака, създадени и спонсорирани от Москва може да бъдат изтласкани извън парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
и само не разбрах, а кат гледам и ти не си разбрал, кой ше ги плати тея пари на кой ? Кой е луд да дава ей така 50 млрд. на няккав си олигарх, според мен на Пичкоровски не му остават много дни живот, ако продължава в същия дух. А па за "свободната България" ако ми каеш и тва къде го сънува и от кой си свободен щи отворя една зелена бира с капачка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Ако избираме достатъчно *** политици, колко зле е Русия няма значение, защото ще сме пак зависими. Всъщност важи и обратното, ако избираме достатъчно кадърни, няма значение колко е добре или зле Русия, защото ние сме независима държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още