IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противопоставянето между Русия и ЕС стигна до небето

Русия обмисля забрана за украински полети над територията ѝ, спиране на част от европейските чартъри и затваряне на транссибирските коридори

15:28 | 06.08.14 г. 31
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добролет временно спря полетите си, след като влезе в &quot;черния списък&quot; на ЕС. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Добролет временно спря полетите си, след като влезе в "черния списък" на ЕС. Снимка: архив, Ройтерс

Русия може да забрани полетите на украински авиокомпании над територията ѝ, да спре част от европейските чартърни полети и да затвори транссибирските въздушни коридори за авиокомпании от Европейския съюз (ЕС), съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на запознати източници.

Това са част от пакета от мерки с ответни санкции, които авиовластите в Русия обсъждат заради блокажа на работата на „Добролет“ - нискотарифният превозвач, дъщерно дружество на „Аерофлот“, посочва информационната агенция.

Припомняме, че на 4 август „Добролет“ временно спря полетите си като пряко последствие от наложените международни санкции за Русия. Европейските партньори на нискотарифната авиокомпания анулираха споразуменията за въздушно застраховане, спряха предоставянето на авиационна информация и отказаха да изпълняват лизингови договори и договори за ремонт и поддръжка, след като „Добролет“ влезе в „черния списък“ на ЕС с лица и компании, с които бизнесът е забранен.

„Добролет“ осъществява полетите между Москва и Симферопол, откакто Русия анексира Крим.
От руското транспортно министерство потвърждават пред информационната агенция, че се води дискусия за отговор на санкциите срещу „Добролет“, но не дават повече подробности, отбелязва информационната агенция. Инструкцията е дадена от премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Забраната за преминаване на европейските авиокомпании през транссибирските въздушни коридори ще увеличи времето на полетите и разходите на превозвачите. Така европейските авиокомпании ще загубят конкурентоспособността си спрямо азиатските, посочва източникът на информационната агенция.

Чуждестранните компании плащат за използването на транссибирските въздушни коридори от 70-те години насам. Маршрутът значително намалява времетраенето на полетите от Европа до Азия.

Експерти обаче са изразили опасенията си пред информационната агенция, че въвеждането на подобни ограничения ще доведе до ескалация на напрежението и нови ограничителни мерки срещу руските авиокомпании, подобни на тези за „Добролет“.

През 2007 г. Русия и ЕС стартираха преговори за промяна на системата на заплащане за преминаването по транссибирските въздушни коридори. Ситуацията може да доведе до „замразяване“ на преговорите за модернизацията на системата за използване на маршрутите.

Представители на европейски авиокомпании, включително на Lufthansa Group и British Airways, засега отказват коментар с мотива, че не могат да изкажат позиция на базата на слухове и спекулации. От британската авиокомпания отбелязват, че полетите се осъществяват в нормален режим.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) междувременно призова въпросите на гражданското въздухоплаване да не се политизират. "Ние се надяваме, че политическото напрежение няма да има отрицателно въздействие върху ефективността на глобалните отношения“, коментират от организацията.

Междувременно „Добролет“ постигна споразумение с Boeing за доставката на 16 самолета 737 NG през 2017-2018 г., допълва информационната агенция. Компанията е предоставила депозит за поръчката, а говорителят ѝ изтъква, че това подчертава стратегическите планове на превозвача за развитие. „Компанията полага усилия за възобновяване на дейността си в обозримо бъдеще, по-рано от 2017 г.“, посочва се в становището на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
И поне тука наскачаха разни рубладжии, обяснявам тезата си защо нова желязна завеса ще е полезнаВ момента Европа твърде много се заиграва с Русия и започва да зависи от Русия и като пазар и като енергийни доставки. Това не би било лошо, ако Русия не беше абсолютно ненадежден партньор. Русия е и винаги е била феодална държава, управлявана от феодали, само че сега на царя му викат президент, а на феодалите - олигарси. Та.. съответните феодали са изключително ненадеждни партньори, арогантни и безпардонни както към останалия свят, така и към собствения си народ. Еманципиране на Европа от въпросните феодали е само от полза.И за протокола, не харесвам САЩ, те са подпалили много войни и са направили много лоши неща, но не помня безпардонно да са завзели територия и да са я обявили за тяхна, без да се съобразяват с ООН, международно право о т.н. с единствената позиция " И кво? Ние сме велика сила, какво ще направите?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Времето ще покаже кой без какво не може. Руснаците нито гладни нито жадни ще останат, нито на студ ще зимуват. Но пък сега като превземат донбас братята украiнцi, ще ходим да си копаме въглища за зимата в обезлюдените там райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
да.........!!!!!!......нямам какво повече да добавя за платените *** .....АДМИРАЦИИ.....!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
А за НИ, ама те така или иначе трябва спаднат до реалните си нива, а и руснаците са малка част, спрямо всички купувачи! А и покрай тези фалити на руските турооператорите ще намали потока с хиляди руснаци! Какво от това има си други туристи! За някой хора Русия има тотален монопол над мислите им ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Не, че им пречат руснаците, ами дЕдо им Маккейн ще им дърпа ушите! От посолството е наддал уши и слуша кой какво говори следи и писанията. Който не плюе Русия, НЕМА визи за САЩ! :D Не, че сега им дава, но поне надежда има ако джавкат силно. Да.. за джавкане иде реч щото и домашните любимци имат по лесен достъп до "съюзника" ни САЩ. Като пуделчета по лесно ще стъпят на "обетованата земя" за да мият чинии и чистят тоалетни. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Безродник, а нещо за комунизма и лагерите да кажеш? А това за турците... вземи се поразрови после каква е позицията на Русия по време на балканската война !Безродиник е който обича чуждата държава повече от своята, па даже и ако чуждата е лелеяната от всички рубладжии Русия. *** добре са ви промили мозъците. Като се каже Русия, се насирате от кеф, а като се каже Турция - от злоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
Че той затвори ли го - автоматично си подписва тотална изолация! Колко време средностатистическият гладен руснак ще го търпи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
безродник а нешто за турците да кажеш.......????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
misanthrope
преди 9 години
България 1300 год. е оцеляла без да продава имоти на руснаци и без руски туристи, ще оцелее още толковаАман от рубладжийски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
абитуриент
преди 9 години
кво ти пречат РУСНАЦИТЕ.....????!!!!....ако не са те имотите и сезона на морето пропада.......аман от западни ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още