IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Според експерт в икономически план никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца

12:40 | 22.08.14 г. 45
Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Знаем от повече от 100 години, че протекционизмът и търговските бариери са много лоши за икономиката. Това казва Хосук Лий-Макияма, търговски адвокат и директор на Европейския център за международна политическа икономика, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Има достатъчно доказателства, които го подкрепят. Тези съображения обаче не спряха Брюксел от ефективното водене на търговска война с Русия. Оттогава подкрепата за позицията на Европейския съюз (ЕС) започна да се разпада, след като националните лидери започнаха да броят загубите от това решение.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият му колега Роберт Фицо публично разкритикуваха санкциите на ЕС. Орбан отбелязва, че санкциите "причинят повече вреда на нас, отколкото на руснаците" и допълва, че в политиката това означава “сам да си простреляш крака”.

От своя страна, Полша отправи официално искане ЕС да даде казуса с руските санкции на Световната търговска организация (СТО).

Въпросът е дали Европа може всъщност да си позволи да води търговска война с Русия?

Според Лий-Макияма в икономически план това гарантира взаимно унищожение, както и че никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца.

Още е трудно да се направи точна оценка за ефекта от санкциите върху икономиката. Служители от ЕС пък настояват, че земеделските производители могат да заменят загубения пазар в Русия с купувачи на друго място.

Има обаче все повече доказателства, че войната на санкции ще доведе до значителен пробив в колективния портфейл на Европа. ING например прогнозира, че забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия може да струва на ЕС 6,7 млрд. евро, да свие производството с 6 на сто и да заличи 0,04% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Компанията подчертава, че изчисленията отразяват консервативната й оценка на икономическите щети, които могат да бъдат причинени от кризата в Украйна.

Несигурността определено подкопава икономическото доверие, особено в Германия, чиято експортно ориентирана икономика е зависима от Русия. Според института ZEW сривът в доверието е "вероятно свързан с продължаващото геополитическо напрежение в Украйна и другаде".

Данните на Евростат сочат, че икономиката на еврозоната се забавя чувствително, като от статистическия институт поясняват, че засега е трудно “да се вземе под внимание дали има някакви отрицателни странични ефекти, или има компенсиране от търсенето от други страни”.

ING също така смята, че санкциите могат да застрашат 130 000 работни места в момент, в който ЕС се опитва да намали високото ниво на безработица.

От началото на годината чуждестранните инвеститори са оттеглили около 60 млрд. евро от Русия. Икономиката на страната, която се разшири с 1,3% през миналата година, отново изпадна в стагнация и се очаква да не нарасне с повече от 0,5% през тази година.

Министърът на земеделието на Русия Николай Фьодоров заяви по националната телевизия в сряда (20 август), че санкциите ще струват "стотици милиарди рубли" заради допълнителните селскостопански субсидии.

Катастрофата още не е толкова видима, но това изказване подсказва, че санкциите на Запада са в ущърб на Москва и ще продължат да подкопават икономиката.

Заплахите от руска инвазия в Украйна обаче остават високи. Този фактор, съчетан с подкрепата на Путин на проруските бунтовници в Източна Украйна, не оставят друга алтернатива.

Както каза литовският външен министър Линас Линкевичиус, чиято страна има обща граница с Русия: "По-добре сам да се прострелям в крака, отколкото да допусна да бъда прострелян в главата".

Още за последствията от санкциите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 8 rate down comment 10
data
преди 9 години
Просто си заменете "Чехословакия" с "Украйна" и Хитлер с Путин ! Не с малко съвпаденията нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
:) Ако си ходил, изкарай си главата от ***. В Златоград по обяд свиреха на турски маанетата от високоговорителите. Към който и да се обърнеш - все на турски говори. Не те знам къде си ходил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 9 години
През 1938 година в Чехословакия живеят 14 млн. души, от тях 3,3 млн. етнически немци, компактно живеещи в Судетската област. Промишлеността на Чехословакия, в това число и военната, е сред най-развитите в Европа. Заводите Шкода от момента на окупацията от Германия до началото на войната с Полша са произвели почти толкова военна продукция, колкото е произвела за същото време цялата военна промишленост на Великобритания. Чехословакия е сред водещите световни износители на оръжие, нейната армия е превъзходно въоръжена и се опира на мощните укрепления в Судетската област.Судетските немци, подстрекавани от пронацистката судетско-немска партия на Конрад Хенлайн, постоянно заявява за нарушаване на техните права от страна на чехословашкото правителство. Правителството предприема ред мерки по обезпечаване на представителство на судетските немци в Националното събрание, местното самоуправление, образованието на майчин език, но не успява да намали напрежението. Опирайки се на тези заявления, Хитлер през февруари 1938 г. се обръща към Райхстага с призив да се обърне внимание на ужасяващите условия на живот на немските събратя в Чехословакия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 10
data
преди 9 години
Трудно се обяснява опасния прецедент с Украйна . Все си мислих че в Европа са загубени прекалено много животи през вековете от подобно мерене на *** и на хората им е дошъл акъла в главите . Явно над 60 млн. жертви от последните две войни не са достатъчни за да им уврат главите на такива като vzhekoff . Примери за територии като Източна Украйна в Европа дал господ , не случайно доста страни са с по 2-3 официални езика . Да не забравяме че ВСВ започва като един *** подобен на Путин тръгна да защитава едно друго малцинство в съседна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 3
kurta007
преди 9 години
Ами личи си че ТИ не си ходил,понеже аз бях и в Кърждали и в Златоград в Енчеви страноприемници на 8 август или точно преди 2 седмици.Положението в Кърджали и в Златоград е коренно различно !!!!!Това доказва и колко са ти верни драсканиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Да, точно таква е логиката - по-силният печели. Виж Косово. Ако Кърджали тръгне да си ходи, не вярвам някой да се заили да го спре. Ти ходил ли си скоро там ? А в Златоград ? Икономическата логика подсказва, че турците едва ли ще искат да бягат от БГ/ЕС в Турция. Обаче тръгнат ли да се цепят - не знам как ще ги спреш, а и дали има смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 5
kurta007
преди 9 години
vzhekoff,ти да не жена с тая логика ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
kurta007
преди 9 години
"Референдумът в Крим не е признат от нито една държава в света освен Русия и Северна Корея " от Уикипедия :)Ми то по твоята логика и Кърждали допреди стотина години е бил турски и в момента там живеят 99% турци.Трябва ли Турската армия да навлезе и анексира целите Южни Родопи ????? Ми те такива примери бол из Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
да НЕ признаваш разпада на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 9 години
Чисто исторически самоизолацията на Русия винаги е завършвала с деградация и алкохолизъм . В момента не са в по изгодна позиция - реална икономика нямат Ето ви и малко данни : Общият експорт на Руската федерация (РФ) за 2011 г. се равнява на $516 млрд. Делът на суровините и материалите в обема на целия износ е 93,3%. От тях нефтът и нефтопродуктите са 62,0%, газта 11,2%, черните метали и полуфабрикатите 10,2%, минерални торове 3,6%, каменните въглища 2%, дървесината, цветните метали, рудата и железните концентрати 4,3%. Делът на технологичната продукция от общия обем на експорта на Русия е 6,7%, от които оръжието 2,3% и други 4,4%. За сравнение през 1980 г. 25% от износа на СССР е бил в готова продукция. Приходите от експорта (над 93% от който се състои от суровини) са най-важното перо от държавиния бюджет на Руската федерация и съставляват 54,5% от всички доходи на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още