IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната консумация в ЕС през 2013 г. е спаднала до нивото от 1990 г.

България е в групата на страните с най-голям спад на потреблението от целия Европейски съюз

13:05 | 10.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната консумация в Европейския съюз продължава да спада и достига до нива, които не са виждани от повече от две десетилетия. Това показаха публикувани в понеделник статистически данни от Евростат. Данните бяха изнесени след Енергийния форум, който се проведе в София.

Данните са до 2013 г., която е последната година на изследването. Драстичният спад в годишната консумация на енергия е с повече от 9% спрямо пиковата 2006 г. Това отразява продължаващите икономически неволи на съюза, но и усилията на страните членки и бизнеса да намалят употребата на енергия и да увеличат енергийната ефективност.

Тъй като енергийните източници варират драстично между различните държави и в техните райони, Евростат измерва енергийното потребление с мерна единица, която е еквивалентна на милиони тонове петрол или mtoe. През 2013 г. Европейският съюз е консумирал 1,666 mtoe, или 91% от потреблението през 2006 г., с което консумацията се е изравнила с тази от 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Lesov
преди 9 години
А кой ще им плаща скъпия ток на вей бе ***? ти ли ще го плащаш ?доколкото знам не ни е позволено да печатаме зелена шума...а и тя след няколко години няма да е толкова широко приемана...народ който дава 97% от добива си на злато на частна компания си залсужава съдбата..*** народ. това го няма и по африканските държави бе...колумб сигурно не е грабил от псевдо индианците толкова колкото ние даваме даром.и най-накрав такива платени идиотчета като теб ще ми пишат глупости... айде кажи от къде ще се плащат тие 60-70% ВЕЙ... някаква нова евтина технология ли си измислил ? Всички българи да въртят колело с динамо от 19 до 21часа ли ?ХЪБИТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
47% внос на енергията в ЕС и 400 милиарда евро годишно са огромна сума. ВЕИ от 23% спокойно могат да скокнат на 60-70%, като заместят огромна част от вноса и направят ЕС много по малко зависим от нестабилни държави, като Русия, Ирак, Либия, Иран и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още