IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информационните бойци на Русия

Пропагандата на Кремъл гледа към Централна Европа, пише в свой анализ Foreign Policy

13:36 | 14.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След убийството на либералния опозиционер Борис Немцов на 27 февруари голям брой централноевропейски сайтове побързаха да предложат обяснение: „Който придобие контрол върху руската опозиция, ще получава всички финанси и субсидии, давани на руската опозиция от Запада“, пише анонимен автор в чешкия сайт Aeronet. Няколко други сайта публикуваха превод на текст, посочващ западна конспирация, целяща да дискредитира Владимир Путин. Статията бе написана от руския коментатор и политик Николай Стариков, гласовит поддръжник на Путин, пише в своя анализ Foreign Policy.

Повечето от сайтовете, които публикуваха мислите на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в Източна Украйна, тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространяват лъжи, полу-истини и конспиративни теории, често директно превеждани от руски източници. В опит да разберат кой стои зад тези сайтове и защо – и с възможността да открият финансови връзки с руското правителство, няколко централноевропейски журналисти и активисти от гражданското общество наскоро решиха да изследват по-отблизо тези сайтове.

Чешкият седмичник Respekt публикува статия за мистериозния „новинарски“ сайт Aeronet (познат още като AENews). Основан през 2001 г. от авиофенове, домейнът е сменял собственика си няколко пъти. От лятото на 2014 г. той редовно публикува статии, обвиняващи новото украинско правителство във фашизъм и твърди, че американски и британски наемници се бият в Източна Украйна. Той също така обвинява неуточнени поддръжници на конспиративния Нов световен ред в експлоатиране на разпространението на ебола за техни собствени цели.

Компанията, която притежава домейна на Aeronet, е регистрирана в Холандия. Според Ондрей Кундра, авторът на разследването на Respekt, никой от компанията не е на регистрирания адрес, който той е посетил, нито някой в сградата е знаел нещо за това. „Същата ситуация се повтори в Братислава, където IP адресът на сайта бе регистриран“, пише той. „Няма никой там: няма офис или служители. Също така е невъзможно да се достигне до когото и да е на двата телефонни номера – един във Великобритания и един в САЩ, които са дадени на сайта“.

Редакторът на Aeronet подписва „Началника на въртележката“ или просто VK (абревиатурата му на чешки). Някои от авторите в сайта се подписват с истинските си имена, като Петр Чвалин, член на Чешката комунистическа партия, който е привлечен към уебсайта заради неговите “алтернативни виждания”. Няма преки доказателства за връзка между сайта Aeronet и Русия и неговият анонимен редактор нарича сайта „старт-ъп проект“, финансиран със собствени средства от авторите, читателите и симпатизанти. Той заявява, че понякога пътува за Москва по работа, добавяйки, че има „приятели в Русия“. Това не е изненадващо – политиката на съдържанието в сайта, секретността около него и относително професионалният вид на сайта подсказват, че се ръководи от човек или организация, чиито мотиви са съобразени с тези на Кремъл.

В Словакия активистът Джурай Сматана поддържа постоянно обновяван списък с чешки и словашки сайтове, които пускат руска пропаганда. Също както Aeronet тези сайтове обикновено са анонимни и трудно могат да бъдат свързани с реални индивиди или организации. Много от тях, като Hlave Spravy (Водещите новини) и Svobodne Noviny (Свободния вестник) приличат на обикновени новинарски уебсайтове, смесвайки истински истории с измислици и абсурдни теории на конспирацията. Някои от тях съобщиха, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е открила тела с липсващи вътрешни органи в масови гробове в Източна Украйна. Статиите твърдят, че това е потвърдено от наблюдатели на ОССЕ и че доказателствата подсказват, че силите за сигурност на Украйна поддържат нелегални центрове за трансплантации на органи в региона. Историята се оказа пълна лъжа: нито ОССЕ, нито нейни наблюдатели някога са правили подобни заявления.

Тези сайтове не винаги поддържат възгледи, които са очевидно про-руски. Понякога, както Сматана отбелязва в скорошно интервю, тяхната цел е просто да мътят водата, да объркват, да подсигурят това “хората да не вярват на никого”. В страните от Централна Европа, този микс от дезинформация значително оказва влияние върху публичния дебат и кара критиците на Русия да се защитават, принуждавайки ги да губят време в развенчаване на неоснователни твърдения.

Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Сега чуйте за информационните "бойци" на ционизма! https://***.youtube.com/watch?v=4ZfP-711IYY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Мише, явно проблема не е в социално обществения или икономическия строй. Нещо друго ти пречи да правиш пачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
Илко
преди 9 години
Те на практика са си чуждестранна(и по-точно американска, и про Бойко), просто публикуват на български език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
абе шш глей кви суми дават ваште, хвани ме свържи с некое ваше аташе и още ей са се кръщавам американец и ше прегърна и аз демокрацията :))). Че през комунизма - греда, сега през демокрацията - пак нема далавера, аз през всеки строй съм контра да му се недиви, дай въртим нещо да прайм пачка .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Това много ми хареса!"""" По-страшен от руския танк е пияния му екипаж."""""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Ако получават пари, нека получават.Но трябва да се обявят за чуждестранна преса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Тия много скромно го дават, а?"Само" три милиона!""""Информацията, че издателска група Икономедия за пореден път е прибрала огромна сума пари 3 милиона лева, от фондация Америка за България, разпали страстите в гилдията. По този повод от Български медиен съюз разпратиха отворено писмо, в което настояват за равнопоставеност на медиите и обръщат внимание как подобни суми влияят върху редакционната политика на избрани медии."""""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Хората вече се възмущават http://rusofili.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 14
redcretin
преди 9 години
Трябва малко да се прилагат законите - и *** да повисят в пандиза. После ще отпишем тая срамна предателска тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
А можеха пак да засвидетелстват подкрепата си, организирайки събитие на което публично да ги почетат например, но без да им дават пари ! Самата реклама би им дала предимство и нямаше да мирише на платена ЗЛОнамерена ПРОПАГАНДА . :) Все пак ако наистина са професионалисти както ги представят, би трябвало да са четени достатъчно за да се самоиздържат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още