IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Напредъкът на Гърция в преговорите е недостатъчен

Гръцкият финансов министър обяви, че е съгласен с някои от условията на кредиторите

12:54 | 24.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС: Напредъкът на Гърция в преговорите е недостатъчен

В петък европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви, че Гърция не е постигнала достатъчно напредък в преговорите с европейските си партньори, за да се разблокират крайно необходимите финансови средства, част от огромния спасителен заем от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Business Insider.

Напредъкът в техническите преговори е недостатъчен, за да се стигне до решение по време на срещата на еврогрупата в Рига“, каза Домбровскис при пристигането си за срещата на финансовите министри на еврозоната.

Министрите на 19-те страни-членки на еврозоната се събират, за да обсъдят ситуацията в Гърция и все още има надежди, че след месеци застой най-накрая ще се намери решение на преговорите.

Вече три месеца гръцки представители и международните кредитори на страната са в преговори по огромния спасителен дълг на Атина и реформите, които трябва да предприеме, за да получи финансовите средства.

Напредъкът в разговорите досега се оказва трудно постижим. В същото време Атина свършва парите, с които да се изплати на кредиторите си, повишавайки риска от дефолт и потенциално хаотично излизане от еврозоната.

През февруари министрите заявиха, че до споразумение за подробния списък от реформи на крайно лявото правителство на СИРИЗА трябва да се стигне до края на април, макар че това изглежда все по-малко вероятно да се случи.

Диселблум припомни, че има още време до края на месеца, но допълни, че поставеният краен срок е много по-важен за гръцката страна, намеквайки, че нуждата от пари ще тласне Атина към компромис.

В същото време гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обяви в интернет блог, че е съгласен с някои от условията на кредиторите, съобщава Ройтерс.

"Правителството ни има силното желание да реформира пенсионната система (например, чрез ограничаване на ранното пенсиониране), да продължи с частичната приватизация на държавни активи, да създаде напълно независима данъчна комисия", казва той, подчертавайки, че противоречията с кредиторите не са непреодолими.

Варуфакис допълва, че трябва да бъдат подобрени данъчната и пенсионна системи, а държавните средства да бъдат използвани по-ефективно. Държавната администрация също се нуждае от спешна модернизация.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
А колко просто звучи да спрат да се дават пари на този който никога няма да ги върне . За съжаление интересите на европейските данъкоплатци и техните управляващи са различни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
ЕС издиша и няма нито един аргумент да принуди Гърция да си плати дълговете.Ако имаше, вече щеше да го е използвала. До момента има ДАРЕНИ 100 + 300 + 75 = ~475 млрд. (475 000 000 000) ?, които са платени от европейските данъкоплатци.Гърция успешно изнудва ЕС, а ЕС (политическата мафия в ЕС) успешно и публично ограбва Европейците.До кога ли ще продължи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още