IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Полша затягат контрола над обществените медии

Полският парламент одобри в петък спорен закон, по силата на който директорите на обществените медии ще се назначават пряко от правителството

22:30 | 30.12.15 г. 12
<p>
	Лидерът на &quot;Право и справедливост&quot; Ярослав Качински и премиерът Беата Шидло (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински и премиерът Беата Шидло (вдясно). Снимка: Ройтерс

Полският парламент, доминиран от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", одобри тази вечер спорен закон за пряко назначаване на директорите на обществените медии от правителството, предаде AFP.

Текстът бе обсъден набързо от долната камара на парламента, която го подкрепи с 232 гласа "за" при 152 "против" и 14 въздържали се въпреки критиките на опозицията, Европейската комисия и неправителствени организации.

За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Сената и подписан от президента Анджей Дуда. Очаква се това да е формалност, тъй като управляващите имат мнозинство и в горната камара на полския парламент, а Дуда бе избран за президент през май като кандидат на консервативната партия. 

Новият закон бе внесен в Сейма в понеделник вечерта и гласуван в най-кратки срокове. Съгласно нормативния акт мандатът на настоящите членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Според него отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на правителството. Досега това ставаше с конкурс, организиран от Националния съвет за радио и телевизия.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите, "внесени набързо и без всякакви консултации", се посочва на уебсайта на ЕСРТ.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е поискал от полското правителство информация за законопроекта.

"Ако бъдат приложени, предложените промени ще поставят обществените радио и телевизия под прекия контрол на правителството, което ще даде възможност да се уволняват уважавани журналисти по политически причини и ще доведе до системна редакторска намеса в съдържанието на предаванията в полза на управляващите", подчертава Асоциацията на европейските журналисти.

В понеделник полският президент подписа друг спорен закон - за реформиране на Конституционния съд с цел по-здрав контрол на правителството над тази ключова институция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
ledmaster
преди 8 години
Когато частните медии се спонсорират от чужди фондации и служат на чужди интереси съвсем нормално е правителството да упражнява контрол върху държавните медии. Освен ако и то не е поставено както нашето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ами партия на етническа основа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
На изборите през 2017 може да има бюлетини на арабски и немски, за да могат новите германци лесно да изберат партията на мути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Хаха...тая година поздравлението на Меркел до немския народ щяло да има субтитри на арабски ...пък след десет години субтитри на немски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Случая с удавеното момче беше много внимателно подбран и планиран с цел оправдаване отватрянето на границите за бежанците. И сега ЕС подготвя евродиректива, според която всички жители на дадена страна в ЕС могат да могат да гласуват на парламентарни избори без значение дали имат гражданство или не. И сега познай чия партия ще спечели най-много от новата разпоредба? Историята с бежанците според мен е опит за манипулация на изборите в големите страни на Европа чрез внос на гласоподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Е , ами свободата на словото , човешките права ...диктатура...нали за Путин се говореше така ! Или в Полша ще е правилно , щото ше е в защита на демокрацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Според мен това е много разумен ход, защото медиите са една от основните причини за настоящата бежанска криза. След като медиите публикуваха онази прословута снимка на удавеното момче на плажа в Турция и раздухаха историята създадоха изключително опасен прецедент с отваряне на границите в Европа. Според мен всяка медия, която писа са удавеното момче трябва да и бъде наложена солена глоба, защото това беше опит за манипулация на общественото мнение в полза на бежанците. Това, което видяхме в медиите даже има научен термин за него и то е "тактика на Алински", Алински е американски комунист от 60-те години на 20 век и повечето от журналистите даже не са чували за него, но много умело прилагат съветите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Айде и тея сега са кат Русията ... ама там нема ни Путин ни Орбан дай да видиме са кой е поредния диктатор ...... :)) Май май накрая всички ше станат нехуманни към Имперските педарастически медии ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Поляците поне имат още някакви собствени медии!А у нас?Само имената обществени, а контрола тотален от каубойското посолство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
be_google
преди 8 години
Абе как така ще пишете срещу правителствата в ЕС?! Я направо разстрел за нас, критикуващите некадърността и властоманията....дори за епитет като ***, КРАДЕЦ, КОРУМПИРАН....което всъщност е истината за европейските амеронацистки правителства!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още