IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle е против затягането на правилата за етикетите на продуктите за руския пазар

Компанията се опасява от спад на продажбите, ако се изписва наличието на растителни мазнини

19:49 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата компания за производство на храни Nestle иска от руското Министерство на земеделието доставчиците на продукти да не бъдат задължавани да изписват наличието на палмова мазнина в храните, тъй като смята тази мярка за излишна, съобщава „Известия“.

Изданието твърди, че компанията иска да бъде отложено въвеждането на мерки, които затягат изискванията към етикетите на продуктите, до 2019 г. 

Руското аграрно министерство е подготвило и предоставило за обществено обсъждане в Евразийската икономическа комисия проект за изменение в регламента на Митническия съюз за безопасността на млякото и млечните продукти.

Проектът предвижда затягане на изискванията при етикетирането на мляко и млечни продукти, включително като производителите указват наличието на палмово масло с надпис „съдържа растителни масла“, вместо сега действащото изискване да се изписва „със заместител на млечната мазнина“.

Според Nestle сегашният надпис достоверно информира потребителите за наличието на растителни мазнини в продуктите.

До публикацията си от  „Известия“ не са получили отговор от руското дружество на производителя.

Изданието информира, че същата позиция са изразили и Unilever.

Експерти коментират, че промяната би намалила продажбите на продукти с растителни мазнини, но няма да спре недобросъвестните производители, които изобщо не ги изписват.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още