IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 млрд. евро “мирен дивидент” за Кипър

Икономически и политически скандали минират най-критичната фаза от преговорите за обединяването на страната

08:17 | 22.06.17 г. 1
<p>
	Фиона Мълин по време на протеста. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>

Фиона Мълин по време на протеста. Снимка: Бранислава Бобанац

Спорни сделки изпреварват решението

В същото време поредица от икономически и политически скандали повишиха съществуващото напрежение в критичната фаза на преговорния процес.

Истинска политическа буря се развихри в окупираните територии в края на май - началото на юни след серия от спорни сделки за земя при преференциални условия в полза на управляващи политици. Раздаването на парцели става в момент, когато лидерите на двете кипърски общности трябва да се договорят за територията на двете бъдещи федерални зони и обезщетенията за предишните собственици на имоти.

В центъра на единия скандал отново бе Сердар Денкташ. С решение на “правителството”, в което той е “вицепремиер”, 200 декара общинска земя в Никозия, близо до буферната зона, бе предоставена на сина му Рауф Денкташ за изграждане на университет в чест на неговия дядо, чието име носи – лидера на кипърските турци и първи “президент” на самообявилата се СКТР, знакова фигура в историята на кипърските турци. Площта се отдава под наем за 35 години, без да бъде обявен публичен търг, като стойността й се изчислява на около 50 млн. лири. Теренът е в доскорошна военна зона на турската армия, който за нуждите на семейство Денкташ бързо бе демилитаризиран.

“Правителството” гласува и общински парцел, намиращ се в сърцето на северната част на Никозия, да бъде даден под наем за 40 години на дъщерята на бившия лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу за изграждане на петзвезден хотел. Променен бе и статутът на парцели в защитената археологическа зона на древната кипърска столица Саламин, за която кипърските гърци са особено чувствителни, за да бъде изградено ваканционно селище за богати турци.

Безконтролното "политическо” раздаване на земи предизвика много силна реакция в “парламента” на кипърските турци и демонстрации в северната част на Никозия. След повече от седмица протести всички тези сделки бяха отменени.

Само в рамките на последния месец бяха обявени и нови проекти, финансирани от Турция, които засилват нейното влияние върху кипърските турци и изострят отношенията точно когато се правят решаващи опити за обединяването на двете кипърски общности.

В края на май лично лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ положи основите на “Близкоизточен технологичен университет” /”Middle East Technical University”/. Целта е той да се превърне в “технологична долина”, която чрез развитието на наука и технологии ще намали изолацията на кипърските турци в резултат на международното ембарго, подчерта Акънджъ. Проектът, предвиден за 90 000 студенти и стотици изследователи, ще бъде завършен за 2 години, като за неговото финансиране Турция и признатата само от нея СКТР подписаха специален инвестиционен протокол.

В началото на юни дойде още едно финансово споразумение, според което Анкара ще предостави 11,3 млн. евро за строителство на 400 км пътища в северната част на острова до 2020 г. За периода 2004-2015 г. Турция вече е вложила 267 млн. евро в проекти, свързани с транспортната мрежа в северната част на острова.

Как ще се съчетаят всичките политически и икономически интереси, е отговорът, който ще даде решението на Кипърския въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Едва ли Турция ще допусне европейските финансисти да налагат правилата в задния им двор и в БАНКОВАТА СИСТЕМА, камо ли да я контролират. Предполагам не са забравили как бе унищожена ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ започнал с фалита на банковата им система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още