IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последствията за икономиката от нахлуването на Русия в Украйна ще са мащабни

Прекъсвания на износа ще засегнат широк спектър от индустрии - от производители на торове до производители на храни, автомобили и самолети

10:13 | 25.02.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Автомобилна индустрия

В Украйна има фабрики, които произвеждат автомобилни части, с което страната се свързва с веригите на доставки както за руската, така и за по-широката европейска автомобилна индустрия. Основните международни доставчици, включително Bosch и Aptiv, имат заводи в западната част на страната, по протежение на границата с Полша.

Много от другите фабрики в сектора произвеждат електрически кабели и разчитат на по-евтината работна ръка. Те са собственост на компании, които имат подобни операции в Северна Африка, според Иън Хенри, специалист по автомобилното производство в AutoAnalysis. „В момента е трудно да се каже колко скоро Украйна ще стане определящ производствен проблем, а не просто поредното главоболие“, казва Хенри.

Снабдяването с паладий, който се използва в каталитични преобразуватели и полупроводници, както и никел за батерии, е проблем. Нарастващата цена на никела, доставки на който се правят също от Индонезия и Филипините, вече накара производителите на автомобили да потърсят алтернативни материали за батериите си за електрически автомобили, според Доминик Триб, специалист по веригата на доставки в консултантската компания Vendigital.

Няколко автомобилни производители имат предприятия в Русия - Renault, Stellantis, Toyota, Kia и Nissan. Renault, който притежава най-големия автомобилен производител в страната "Автоваз", е най-изложен на рискове. Руското му дъщерно дружество има два завода, а Renault има собствен завод в Москва. Автомобилите на френския автомобилен производител представляват малко под една трета от продаваните превозни средства в страната.

Лука де Мео, главен изпълнителен директор на компанията, коментира пред медията миналата седмица, че компанията изготвя планове за действие при извънредни ситуации, за да поддържа притока на части към обектите в случай на санкции или прекъсване. Между 10% и 20% от частите, които отиват в заводите на "Автоваз", са вносни, докато за завода на Renault в Москва делът е между 30% и 40%.

Някои от руските доставчици на Renault включват френската Valeo, която има фабрика източно от Москва, произвежда някои трансмисионни системи и други части. Valeo в четвъртък заяви, че следи ситуацията.

Stellantis е единствената автомобилна компания с база в Русия, която изнася значителен обем превозни средства за Европа. Собственикът на Jeep и Fiat планираше да започне производството на микробуси за износ в Калуга, южно от Москва, за да отговори на нарастващото търсене. По-рано тази седмица Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis, каза, че групата може да прехвърли дейностите си обратно в Европа, ако се стигне до забрана на износ или ако не може да получава части.

Производители на храни

Украйна е един от водещите световни производители на зърнени храни и слънчогледово масло, затова и западните търговци на зърно, хранителни компании и някои пивовари имат операции в Украйна. С навлизането на руски войски в страната няколко от тях прекратиха операции.

Mondelez, производителят на шоколад Cadbury и бисквитки Oreo, заяви, че спира дейността на двете си украински фабрики в Тростянец и Вишгород, които произвеждат редица продукти, включително местни марки.

Carlsberg, третият по големина пивовар в света, казва, че и в трите му пивоварни в Украйна работата е спряна. „Преустановихме работата в нашите пивоварни в Запорожие и Киев и помолихме служителите си да останат вкъщи и да спазват инструкциите на властите. Третата ни пивоварна в Лвов е временно затворена поради прекъсване на доставките на природен газ“, посочва датската група.

Cargill, американската селскостопанска търговска група, която притежава по-голямата част от зърнен терминал близо до Одеса на Черно море, заяви, че „работим, за да определим дали има прекъсвания или въздействия върху нашите операции в региона. Имаме планове за действие при извънредни ситуации“. Американската компания трябваше да изостави завода си за трошене на слънчоглед в Донецк през 2014 г., след като въоръжени лица го превзеха.

Nestlé, най-голямата хранителна компания в света, има близо 5800 служители в Украйна. Швейцарската група препоръча на служителите да останат у дома и да следват указанията на властите.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Прав си, защото моите наблюдения са, че САЩ и Русия (разбирай т.нар. корпорации в сянка) играят заедно, с цел сметката да се плати от ЕС. И юрогейзерите плащат като обезумели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
rainmaker
преди 2 години
Като гледам, от цялата история УСА е май най на далавера. Норд стрийм който се мъчат от години да го блокират е спрян, ще могат да си продават на воля втечнения газ. Стратегическия враг Русия е изолиран с наложени санкции. Печелят влияние в северна и централна източна европа като се правят че ги пазят от Путин. НАТО ще трябва да се въоражава сериозно за да е готов за нарастналата заплаха - големи печалби за американския военен сектор. ЕУ и в частност германската икомоника няма да дарпат толкова заради липса на суровини и скъпа енергия, така че УСА могат да продължават да се бият в гърдите че са най проспериращи в света. Евентуалната военна независимост на европа чрез създаването на собствена армия и превръщането и в глобален играч е вероятно стопирана.Да се готви Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Две по математика :) как се губят 126% ??? Няма по-голяма загуба от 100%. Я виж Франкфуртската борса... всички руски акции обърнаха нагоре, дори и СБЕР. Отделно руските ми бяха 15% от портфейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Не беше ли: "Който пее, сам пада в него"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Имаше май една българска поговорка: Който гроб копае другиму, сам пада в него. Айде приятен ден ! Една корекция - не дръжте пари в брой и в банкови сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Един добросъвестен съвет - не дръжте пари в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
vaallko
преди 2 години
Ето какво казва нашия финансов министър, не аз: "Финансовият министър Асен Василев вече коментира, че може да се очаква шокова инфлация. Тя ще бъде подхранена от военния конфликт, санкциите срещу агресора и възможното ограничаване или дори спиране на доставките на руски газ и петрол към Европа. Тези рискове вещаят ескалация на цените на енергоносителите на международните борси, което ще се прехвърли и върху всички останали стоки и услуги - от хляба и тока до транспорта и жилищата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Митко, цените на руснаците просто грумнаха. Вносители на електроника вчера ги вдинаха с 30%. Рублата клони към 100 за долар, ще отиде на 150-200, ако Централната банка не я крепи изцяло - милиардите текат. Ама то и 100 тояги на чужд(руския) гръб са малко. PS Не искам да ти се подигравам, че за 5 дни си изгубил 126% от стойността на акциите на газпром, но не мога да не призная че лекичко злорадствам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Грешиш, не немогат а не искат . Просто се следва сценария от предходната студена война и така кат гледам май това устройва всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Свърши вече времето за броене на вноса от Мордор. Оцеляването на демократичните общества, война и избиването на хора струват много повече от временни икономически затруднения. Кремълския психопат трябва да фалира и да го пребият собствените му хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още