IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден ден на антивоенни протести в Русия

Полицията е задържала над 2 хил. души днес, с което броят на арестуваните в последните 4 дни достига 5 хил. души

23:11 | 27.02.22 г. 7
<p>
	Протест в подкрепа на Украйна в Полша. <em>Снимка: EPA/Rafal Gus&nbsp;</em></p>

Протест в подкрепа на Украйна в Полша. Снимка: EPA/Rafal Gus 

От Москва до Сибир руски антивоенни активисти отново излязоха на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна въпреки масовите арести.

Демонстранти са скандирали „Не на войната!“ в деня, в който президентът на Русия Владимир Путин разпореди руските сили за ядрено възпиране да бъдат поставени в повишена готовност, предава AP.

Днес се отбелязва и годишнината от убийството на опозиционера и критик на Путин Борис Немцов, който беше застрелян на 27 февруари 2015 г. пред Кремъл.

„Имам двама синове и не искам да ги дам на това кърваво чудовище. Войната е трагедия за всички нас“, коментира пред репортер на AP 48-годишният Дмитрий Малцев, който участва в митинга в Санкт Петербург.

Протестите срещу инвазията започнаха в четвъртък в Русия и продължават всеки ден оттогава, въпреки че руската полиция се опитва бързо да ги разпръсква и задържа демонстранти. Кремъл се опитва да омаловажи протестите, като настоява, че много по-голям дял от руснаците подкрепят нападението срещу Украйна.

Според групата OVD-Info, която проследява политически арести, полицията е задържала най-малко 2063 руснаци в 48 града по време на антивоенни демонстрации през днешния ден. Така общият брой на задържаните през последните четири дни е над 5 хил. души.

Обикновените руснаци се опасяват, че санкциите срещу страната ще нанесат осакатяващ удар върху икономиката. От четвъртък хората се редят по опашки пред банкоматите, за да теглят пари в брой. Според Централната банка на Русия само в четвъртък руснаците са изтеглили 111 млрд. рубли (1,3 млрд. долара) в брой.

„Това е престъпление както срещу Украйна, така и срещу Русия. Мисля, че убива и Украйна, и Русия. Възмутена съм, не съм спала три нощи и мисля, че сега трябва да заявим много високо, че не искаме да бъдем убити и не искаме Украйна да бъде убита“, коментира Олга Михеева, която протестира в Иркутск в Сибир.

В Москва и Санкт Петербург много хора отидоха и на импровизирани мемориали на Борис Немцов. Някои поднесоха цветя в памет на Немцов, а други носеха транспаранти в знак на протест срещу инвазията в Украйна.

Немцов, една от най-харизматичните опозиционни фигури в Русия, беше убеден застъпник срещу боевете в Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават с украинските сили от 2014 г. В този конфликт загинаха над 14 хил. души.

Руските власти през последните дни се заеха да задушат критичните гласове. Достъпът до Twitter и Facebook е ограничен и защитниците на правата на човека се опасяват, че подобни стъпки скоро ще бъдат предприети и за YouTube.

Руският държавен орган за комуникации и медии Роскомнадзор в неделя поиска от Google да премахне ограниченията, наложени на каналите в YouTube, управлявани от няколко руски държавни медии. Групата за права Network Freedoms отбелязва, че отказът на Facebook да се съобрази с подобно искане тази седмица доведе до ограничаване на достъпа до платформата.

„Новая газета“ съобщава, че според Павел Чиков, шеф на правозащитната организация "Агора", полицаи обикалят от къща на къща и вземат писмени обяснения от украински граждани, които законно живеят и работят в Русия. След разпита хората са предупреждавани да не се замесват в „някакъв вид саботаж или тероризъм“, както и да „не четат ненужни сайтове в интернет“. Документите им се снимат, като обяснението е, че процедурата е заради войната в Украйна.

Задържани са и поне две групи от няколко десетки граждани на Украйна. Жените вече са освободени, мъжете са отведени в два полицейски участъка по обвинения, че са нарушили имиграционните закони. Всички задържани са граждани на Украйна и постоянно пребивават и работят в Москва.

Министерството на отбраната на Руската федерация за първи път признава и за загуби сред военните, но без конкретика. „За съжаление, има загинали и ранени наши другари. Но нашите загуби са в пъти по-малки от унищожените националисти“, посочват от ведомството, цитирано от РИА Новости.

Сред руските войници и офицери има и "не много" пленници, посочват от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Така е за съжаление :( Не разбрах само призива на Путин към тези в Киев да напуснат града и ,че им е направен коридор ... Къде ще идат тези баби, деца .. майки зима е ... храна ?! Защо пък изобщо трябва да ходят някъде ? Те не са ли си в тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Колкото и да си *** и беден, когато президента на родината ти, изглежда твърдо решен да унищожи теб, семейстовото ти, всички в държавата и цялото човечество в няква негова свещенна война, разбираш за кво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Моята надежда е в олигарсите, повечето са евреи. А те се интересуват от различни неща в сравнение с Пyттю. А и бекъп имат сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Дано всички червени копчета по света да се контролират от поне 3-*** човека. Един ако не е съгласен да не може да се задейства системата ! Някои хора остаряват Путин ... дори и Байдън ... и всеки може да получи деменция или да се обърка или след 2 водки да реши нещо лудо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пyттю е пътник. Собствените му хора вече не го искат, а и цял свят. Страшен автогол си вкара жужето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Всички проблеми трябва да бъдат решавани с МИР. Всякакви пропаганди и конспирации трябва да бъдат разобличавани още в началото защото има много прозсти хора и е много лесно да ги объркаш ! Това включва и ковид конспирациите и тези за *** и т.н.... Както е казано дръж народа прозстт и го манипулирай .... НЕ бива да е така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Руснаците най накрая разбраха че Путин е напълно побъркан и има голяма вероятност всички да измрат в ядрена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още