IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще използва ли Русия химическо оръжие срещу Украйна?

Анализатори припомнят, че Москва вече е използвала химическо оръжие на територията на държава от НАТО

21:58 | 14.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

На Запад растат опасенията, че Москва смята да използва химическо оръжие в Украйна, пише CNBC. Информацията за това е достоверна, заплахата е реална и сериозна, коментират стратези пред агенцията.

През миналата седмица Русия обвини Украйна, че разработва химически оръжия в лаборатории, които са финансирани от САЩ. Именно тези коментари карат анализаторите да се притесняват, че Москва изгражда фалшив образ и претекст да използва собствените си химически оръжия в страната.

"Русия има опит да обвинява Запада в самите престъпления, които самата Русия извършва. Тези тактики са очевиден трик, за да се опита да оправдае по-нататъшни преднамерени, непредизвикани и неоправдани атаки срещу Украйна", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление миналата седмица.

Прайс потвърди, че Вашингтон няма собствени лаборатории в Украйна, в които се разработват химически или биологически оръжия.

Използването на химически оръжия ще промени хода на войната в Украйна

Ако Русия използва химически оръжия, ще плати "тежка цена", предупреди в петък американският президент Джо Байдън. Два дни по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че това би било "военно престъпление".

"Трябва да бъдем внимателни, защото е възможно Русия да планира сама използването на химически оръжия на фона на тези изфабрикувани лъжи", коментира Столтенберг пред германския вестник Welt am Sonntag.

За да не допусне ескалация досега, НАТО отхвърля всякъв вид военна подкрепа за Украйна, като например "затваряне на небето", тоест определяне на зона, забранена за полети над страната, въпреки многократните искания на украинския президент Володимир Зеленски. В последното си изявление във Facebook той отново повтори това искане и поясни, че руски ракети могат да достигнат до територията на държави, които са част от Алианса. В последните дни Русия изстреля ракети по украински градове в западната част на страната, включително и в Луцк, който се намира на около 100 километра от границата с Полша.

Но химическите оръжия ще промянят нещата и могат да накарат Запада да преосмисли конфликта, коментира полският президент Андрей Дуда пред ВВС.

"Разбира се, всеки се надява, че (Русия - б.р) няма да посмее да направи това, но... ако използва някакви оръжия за масово унищожение, това ще промени играта", каза той. Според него НАТО ще трябва да "помислят сериозно какво да правят, защото тогава това започва да бъде опасно не само за Европа… но и за целия свят".

Дуда предупреди още, че руският президент Владимир Путин може да бъде много опасен - той вече загуби политическата война, а няма и особени военни постижения. "Ако ме питате дали мисля, че Путин може да използва химически оръжия, смятам че той може да използва всички, особено когато е в толкова трудна ситуация", коментира още полският президент.

Русия често е обвинявана, че нарушава конвенциите и използва химическо оръжие, особено срещу противници на руския президент. Москва е обвинявана, че е опитала да отрови двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия с агента "Новичок" през 2018 година, както и Алексей Навални през 2020 година. Русия отхвърля всички обвинения по тези случаи.

CNBC припомня, че през 2004 година тогавашният прозападен президент на Украйна Виктор Юшченко беше отровен с диоксин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Те твърдяха, че Путин ще нападне Украйна, вие се смяхте. После твърдяха, че има цивилни жертви, вие отново отричахте. Сега твърдят, че нещата ще стават по-зле за цивилните, вие отново не вярвате... Но не е тъжно, че не сте съгласни, а че в последствие намирате оправдание за всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Bones
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=IRJ4umS7dJA Несъмнено ще използва, щом така твърдят педерун.гелите отвъд океана. Краят им е близо и е редно да се замисли човек, докъде могат да стигнат в собственото си "спасяване"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Oбичам България
преди 2 години
Човек, ти виж първо профилът на бойците на Вагнер и после ми говори за нацисти :-) тези игри на думи са за *** - руснаци и украинци умират, за да може Путин да компенсира комплекса си за височина, примерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...и опит да се изкара инфраструктурата на НАТО оттам. ...'' Опааа- откъде точно да изкара '' инфраструктурата на НАТО''- от собствената си държавна територия или от ЧУЖДАТА държавна територия на Украйна. Щото ако счетем, че всяка държава, съседна на русия, има право да си отхапе парче от русия, значи е време това да се случи и московия да се ограничи до една москва и край- да си стане просто един ексклав;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Русия каза, че провежда военна операция по денацификация на Украйта и опит да се изкара инфраструктурата на НАТО оттам. А Украйна защо не обяви война на Русия? Въпрос, на който нито Бойчето, нито Пешето, нито никой от вас няма да зададе, камо ли да отговори правилно. Нали Бойче! Защо Украйна не обяви война. За това пишете, не за нечии словоблудия. Експерти! По екскрeменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Зависи ! Аз се освободих много бързо за 4 дни от всякаква зависимост :) Въпрос на желание е ! България има всичко дори и газ. Само,че не искаме да го копаме защото не е добре за руските бизнес интереси :) България има достатъчно енергия и храна за 3 пъти повече население от колкото имаме и това е сега в момента !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Аз даже очаквам да намерят ядрена ракета насочена към Москва и дори да пуснат снимка някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Че той Лавров последно каза, че не са убивали цивилни и не стреляли по жилищни сгради :-) и ние така може да кажем, че не им налагаме санкции, а специални икономически операции с цел да им подобрим икономиката ... и така, руската борса е затворила за поредна седмица и императора пали свещи да остане затворена още много време, защото ако се отвори ще има голЕм бяг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Анализаторите, за разлика от анaллизаторите казали, че Запад ще се освободи от Руската зависимост, не по-рано от 2030-та..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Ще напълнят т ъ п о ме ра догоре. Е разбира се винаги ще има някой платен индивид който ще напише обратното... но като им спрат в Русия инвестора и ще останат само българските предатели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още