IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа ще се сблъска с двуцифрена инфлация тази година

Прякото въздействие на войната на Русия в Украйна върху региона ще е управляемо, прогнозират икономисти

13:25 | 28.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Ценовите шокове ще продължат с години

Междувременно Световната банка предупреждава, че сътресенията заради цените на храните и енергията заради войната могат да продължат да се усещат с години. Увеличението на цените на енергоносителите през последните две години е най-голямото от петролната криза през 1973 г. Увеличенията на цените на хранителните стоки, на които Русия и Украйна са големи производители, и торовете, за производството на които природният газ е ключова суровина, са най-големите от 2008 г.

„Като цяло това представлява най-големият суровинен шок, който сме преживели от 70-те години на миналия век. Както беше тогава, шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове“, казва Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции.

„Тези развития събудиха призрака на стагфлацията. Политиците трябва да използват всяка възможност да увеличат икономическия растеж в страните си и да избягват действия, които ще навредят на световната икономика“, допълва Гил.

Според Световната банка цените на енергийните продукти ще се повишат с над 50% през 2022 г., преди да започнат да падат пред 2023 и 2024 г. Предвижда се цените на неенергийните продукти, включително на селскостопанските стоки и металите, да се увеличат с почти 20% през 2022 г., като също се очаква да започнат да се понижават през 2023 и 2024 г.

Въпреки това прогнозите са цените на суровините да останат доста над средните за последните пет години. В случай на продължителна война или допълнителни санкции срещу Русия цените могат да бъдат дори по-високи и по-нестабилни от прогнозираните в момента.

„Суровинните пазари преживяват един от най-големите шокове в предлагането от десетилетия заради войната“, коментира Айхан Косе от Световната банка. „Това увеличение на цените на храните и енергията има значителни човешки и икономически последствия и вероятно ще спре напредъка в намаляването на бедността. По-високите цени на суровините изострят вече повишения инфлационен натиск по света“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Как откраднати 350 милиарда, бе? Нищо не е откраднато, това е фонда за възстановяване на разрушенията, причинени от opките. Не си ли чувал за поговорката Който чупи - купи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Един Българин, добре го формулира. Може да се добави и за какво да се бъхтим, като и безработните долу-горе толкова взимат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Голямата инфлация ще докара и непреки последствия. Хората ще си кажат за какво да се мъча да работя толкова много като шефът не ми вдига заплатата (да компенсира)? Това освен че чупи потреблението, съсипва и БВП т.к. няма мотивация да се произвежда. Големи кратуни са и в ЕС и нашите управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
ЩЕ, ЩЕ? Б*си и икономистите. От 2г всичко хвърчи нагоре, т.е. отпреди войната, койято ня***КОИ искат да изкарат като причина. С ТРИЦИФРЕНА инфлация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Иран не бяха ли некви лоши. Или те са от миналия епизод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Какво толкова? Нали откраднаха $350 милЯрда, кво им пука от неква си инфлация? Ще си я компенсират с откраднатото. И сега като почнат да получават газ и нефт безплатно, без да плащат в кирливи рубли, кво толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
Значи. Инфлация. Свиване на потребление. Криза, европейска и световна. В раша апокалипсиа даже. Спада потреблението на енергийни източници. Спада дотолкова, че светът спокойно се лишава от руски газ, петрол и въглища. После нещата се оправят. Бедните обедняват - ама те затова са бедни, за да правят богатите богати. Нищо ноево под слънцето. Иран има газ колкото Русия. Ако Европа се договори с Иран раша никога няма да си върне газовата слава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Да ти кажа, върви си много добре троленето :-) https://gospodari.com/vnimanie-vie-byahte-trolnati-eksperiment/ - ей такива капацитети са феновете на Русия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
AAA- бъркате- теорията за манипулацията на социалните мрежи и руската ''информационна война''' не се прави в ''***-академия'', а е създадена в руската военна академия от самия ген. герасимов, така, че- напълно е възможно някои тр00лове да са руски кибервойници от руското ''подразделение за специални информационни операции''- руснаците създадоха такова мисля, през 2014=2015г. Т.е. това не са някакви самодейци, а ОПГ, създаваща ''коментари'' с цел внушаване на точката на пречупване у неприятелските на русия държави. Е, с нас- българите- не извадиха късмет- ние сме прочути с българския си инат, така, че- при нас троленето им не върви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Войната на Путин не е безумна. Не! Само санкциите са безумни. Само това ли можете в т.р-о.л академията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още