IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа ще се сблъска с двуцифрена инфлация тази година

Прякото въздействие на войната на Русия в Украйна върху региона ще е управляемо, прогнозират икономисти

13:25 | 28.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Ценовите шокове ще продължат с години

Междувременно Световната банка предупреждава, че сътресенията заради цените на храните и енергията заради войната могат да продължат да се усещат с години. Увеличението на цените на енергоносителите през последните две години е най-голямото от петролната криза през 1973 г. Увеличенията на цените на хранителните стоки, на които Русия и Украйна са големи производители, и торовете, за производството на които природният газ е ключова суровина, са най-големите от 2008 г.

„Като цяло това представлява най-големият суровинен шок, който сме преживели от 70-те години на миналия век. Както беше тогава, шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове“, казва Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции.

„Тези развития събудиха призрака на стагфлацията. Политиците трябва да използват всяка възможност да увеличат икономическия растеж в страните си и да избягват действия, които ще навредят на световната икономика“, допълва Гил.

Според Световната банка цените на енергийните продукти ще се повишат с над 50% през 2022 г., преди да започнат да падат пред 2023 и 2024 г. Предвижда се цените на неенергийните продукти, включително на селскостопанските стоки и металите, да се увеличат с почти 20% през 2022 г., като също се очаква да започнат да се понижават през 2023 и 2024 г.

Въпреки това прогнозите са цените на суровините да останат доста над средните за последните пет години. В случай на продължителна война или допълнителни санкции срещу Русия цените могат да бъдат дори по-високи и по-нестабилни от прогнозираните в момента.

„Суровинните пазари преживяват един от най-големите шокове в предлагането от десетилетия заради войната“, коментира Айхан Косе от Световната банка. „Това увеличение на цените на храните и енергията има значителни човешки и икономически последствия и вероятно ще спре напредъка в намаляването на бедността. По-високите цени на суровините изострят вече повишения инфлационен натиск по света“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
"Прякото въздействие на войната на Русия в Украйна върху региона" - пряко въздействие НЯМА! Има пряко въздействие от безумните, безсмислени, самоубийствени "санкции"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още