IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа ще се сблъска с двуцифрена инфлация тази година

Прякото въздействие на войната на Русия в Украйна върху региона ще е управляемо, прогнозират икономисти

13:25 | 28.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Прякото въздействие на войната на Русия в Украйна върху страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще остане управляемо през 2022 г. Рязкото покачване на цените на енергията и храните обаче ще свие още реалните доходи на домакинствата и ще намали частното потребление.

Това прогнозира Виенският институт за международни икономически изследвания (wiiw), който публикува последната си икономическа прогноза за Централна и Източна Европа, съобщава Emerging Europe.

В онези райони на Украйна, където няма бойни действия, икономиката на страната досега е изненадващо устойчива, допълват икономистите. Въпреки това очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с 38-45% през 2022 г.

При ескалация на конфликта и ако Европейският съюз (ЕС) наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, вероятно ще има и лека рецесия в региона на Централна и Източна Европа.

В базовата прогноза на института, освен Украйна и Русия, се очаква спад на икономиката и в Беларус и Молдова. Босна и Херцеговина, Чехия, Естония, Унгария, Казахстан, Северна Македония и Словакия са изложени на риск икономиките им да се свият при развитие на отрицателния сценарий на wiiw.

За 11-те членки на ЕС от региона ситуацията не е чак толкова лоша, смятат икономистите. Техните икономики се очаква да нараснат средно с три процента тази година в базовия сценарий.

Икономиките на Украйна и Русия, от друга страна, ще пострадат тежко тази година, което също ще повлече надолу региона на Организацията на независимите държави (ОНД). Украйна ще загуби между една трета и половината от икономическата си продукция през 2022 г. Бюджетният дефицит вероятно ще нарасне до 25 процента от БВП и ще бъде покрит само със западна финансова помощ.

Засегнатите от войната региони, където икономиката е спряла, през последните години представляват 53 на сто от БВП, 43 на сто от промишленото производство и 34 на сто от селскостопанското производство на Украйна. Черноморските ѝ пристанища обработват 50 на сто от износа на страната.

Перспективата пред Украйна е мрачна и зависи от бъдещия ход на войната.

„Дори и при прекратяване на огъня и намирането на политическо решение, силно възстановяване е малко вероятно да започне до 2024 г., тъй като частните инвеститори вероятно няма да се върнат бързо в страната“, казва Василий Астров, старши икономист в института и водещ автор на прогнозата.

Управляемо въздействие

Прякото въздействие на войната върху повечето други страни в региона ще остане управляемо през 2022 г., се посочва в базовия сценарий. Загубите от търговията с Украйна и Русия (с изключение на енергийното ембарго) вероятно ще достигнат около 0,5% от БВП за повечето страни с изключение на Беларус.

Що се отнася до специфични индустрии, пряко ще бъде засегнат предимно автомобилният сектор, който е много важен за доста от членките на ЕС от Централна и Източна Европа, тъй като Украйна е важен доставчик на кабели и други компоненти.

Най-сериозният начин, по който войната в Украйна удря региона обаче, е чрез рязкото покачване на цените на енергията и храните, свиване на реалните доходи на домакинствата и намаляване на частното потребление. Поради това много правителства се чувстват принудени да противодействат на инфлацията, като използват ценови контрол, данъчни облекчения или други временни мерки.

„Ако има енергийно ембарго срещу Русия, инфлацията ще бъде двуцифрена в почти всички страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа“, казва Астров.

Дори и без ембарго няколко страни са настроени за големи увеличения на потребителските цени, включително 20% увеличение в Молдова, 15% в Беларус и 14% в България. Естония, Латвия, Литва, Полша и Сърбия също се готвят за двуцифрено увеличение в процентно изражение на цените през 2022 г., според прогнозата на wiiw.

Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Как откраднати 350 милиарда, бе? Нищо не е откраднато, това е фонда за възстановяване на разрушенията, причинени от opките. Не си ли чувал за поговорката Който чупи - купи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Един Българин, добре го формулира. Може да се добави и за какво да се бъхтим, като и безработните долу-горе толкова взимат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Голямата инфлация ще докара и непреки последствия. Хората ще си кажат за какво да се мъча да работя толкова много като шефът не ми вдига заплатата (да компенсира)? Това освен че чупи потреблението, съсипва и БВП т.к. няма мотивация да се произвежда. Големи кратуни са и в ЕС и нашите управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 1 година
ЩЕ, ЩЕ? Б*си и икономистите. От 2г всичко хвърчи нагоре, т.е. отпреди войната, койято ня***КОИ искат да изкарат като причина. С ТРИЦИФРЕНА инфлация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Иран не бяха ли некви лоши. Или те са от миналия епизод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Какво толкова? Нали откраднаха $350 милЯрда, кво им пука от неква си инфлация? Ще си я компенсират с откраднатото. И сега като почнат да получават газ и нефт безплатно, без да плащат в кирливи рубли, кво толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
Значи. Инфлация. Свиване на потребление. Криза, европейска и световна. В раша апокалипсиа даже. Спада потреблението на енергийни източници. Спада дотолкова, че светът спокойно се лишава от руски газ, петрол и въглища. После нещата се оправят. Бедните обедняват - ама те затова са бедни, за да правят богатите богати. Нищо ноево под слънцето. Иран има газ колкото Русия. Ако Европа се договори с Иран раша никога няма да си върне газовата слава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Да ти кажа, върви си много добре троленето :-) https://gospodari.com/vnimanie-vie-byahte-trolnati-eksperiment/ - ей такива капацитети са феновете на Русия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
AAA- бъркате- теорията за манипулацията на социалните мрежи и руската ''информационна война''' не се прави в ''***-академия'', а е създадена в руската военна академия от самия ген. герасимов, така, че- напълно е възможно някои тр00лове да са руски кибервойници от руското ''подразделение за специални информационни операции''- руснаците създадоха такова мисля, през 2014=2015г. Т.е. това не са някакви самодейци, а ОПГ, създаваща ''коментари'' с цел внушаване на точката на пречупване у неприятелските на русия държави. Е, с нас- българите- не извадиха късмет- ние сме прочути с българския си инат, така, че- при нас троленето им не върви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Войната на Путин не е безумна. Не! Само санкциите са безумни. Само това ли можете в т.р-о.л академията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още