IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: За регионите кохезионната политика е основен източник на инвестиции

Българският премиер е обсъдил с румънския и катарския си колега включването на Румъния в проекта за изграждане на високоскоростен път Русе-Свиленград

20:34 | 01.06.12 г. 4
Борисов: За регионите кохезионната политика е основен източник на инвестиции

Изключително заинтересовани сме бюджетът по кохезионните фондове да не бъде намаляван, заяви премиерът Бойко Борисов след участието си в конференцията "Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на ЕС - Приятелите на кохезионната политика", която се проведе в румънската столица Букурещ, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет, цитирани от БТА.

"Това е важно за развитието на регионите, за инфраструктурата, екологията, конкурентоспособността", каза Борисов. Той добави, че благодарение на механизма за подпомагане на страните със средства от кохезионните фондове се създават условия за развитие и икономически растеж.

"Финансовата дисциплина е основата, на която да стъпи растежът. Растеж на базата на кредит не е никакъв растеж", повтори премиерът станалата напоследък популярна мантра сред европейските политици.

Той отбеляза, че страната ни е сред инициаторите за приемане на текст от съвместната декларация на 15-те страни, участнички във форума, който определя ролята на кохезионната политика в справянето с предизвикателство за постигане на баланс между икономическия растеж и фискалната стабилност.

Според Борисов дебатът по ефективността на политиките, съфинансирани от бюджета на ЕС, трябва да представлява неделима част от преговорите по Многогодишната финансова рамка 2014-2020.

"Присъствието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу на този форум е изключително важно", заяви премиерът, като изтъкна, че и днес Барозу е отправил своите поздравления към българското правителство за финансовата дисциплина, пенсионната реформа и за усвояването на средствата от еврофондовете.

Той съобщи, че заедно с румънския си колега Виктор Понта са обсъдили създаването на смесена компания, която да управлява Дунав мост 2 след пускането му в експлоатация.

Двамата министър-председатели са обсъдили и включването на Румъния в проекта за изграждане на високоскоростен път Русе-Свиленград. "Вчера говорих с премиера на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани за възможността и Румъния да се присъедини към проекта", допълни г-н Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 11 години
Не чета какво казва ББ от 2 годиничуствата ми към него са ВЪН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ ГАДНА ДОЛНА ТВАР ПРОДАЖНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
А пък бих казал, че трябва да сме колкото се може по независими от Европа, но за това трябва производство. Много е тъпо да внасяме плодове и зеленчуци при положение че може сами да си ги произвеждаме например, а вносните ни дават все тези, които не стават за местния пазар :D. За съжеление единствения природен ресурс, който имаме е плодородна земя. Друго с което превъзхождаме почти всички страни е високоскоростния интернет. Така че имам целия ресурс за развитие на IT фирми стига да има обучени хора :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
Донякъде си прав, но богатите араби никога няма да инвестират в големи размери на Балканите. Те обичат да наливат милиардите си в техните страни. А турската бизнес среда не си мисли, че се състои от коректни работодатели... Така че, посока Запад ме устройва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Аз лично много бих се радвал да се отдръпнем от еврозоната и да си работим повече с богатите араби. Да дръпнем с нас Румъния и Турция.. и двете изглеждат много по-стабилни съседки от тези на запад от нас (македония и гърция).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още