IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения преминава към парламентарно управление

Бъдещето на страната бе определено на референдум

17:13 | 13.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Армения преминава към парламентарно управление

Армения ще премине към парламентарна форма на управление, гласят поправките на Конституцията на страната, които бяха приети на всенародно допитване миналата неделя, съобщи ТАСС.

Окончателните резултати от референдума бяха обявени днес на извънредно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната.

Съгласно закона ЦИК публикува резултатите днес, седмица след гласуването. За поправките са гласували 63,27 на сто, против - 32,36 на сто от избирателите. 

В момента ЦИК разглежда жалбата на опозиционната партия "Арменски национален конгрес" (АНК), която иска резултатите от гласуването да бъдат обявени за недействителни. Според опозицията в хода на гласуването са били допуснати съществени нарушения, а при преброяването на гласовете е имало фалшификации, които влияят съществено на резултатите от референдума.

Според лидера на парламентарната група на АНК Левон Зурабян за конституционната реформа са гласували само 30,3 на сто от избирателите, а 69,69 на сто са били против.

Главната промяна предвижда преминаването към парламентарна форма на управление. Президентът ще има представителни функции и ще се избира от парламента, но срокът на мандата му ще се увеличи от 5 на 7 години без право на втори мандат.
Освен това изборите за парламент няма да се произвеждат от едномандатни мажоритарни избирателни райони, а ще се премине изцяло към пропорционална многопартийна избирателна система.

За върховен орган на изпълнителната власт се определя правителството. Президентът ще назначава премиера от предложените от парламентарното мнозинство кандидатури.

Въоръжените сили на Армения ще се подчиняват на правителството, а при война премиерът става върховен главнокомандващ.

Според действащата Конституция върховен главнокомандващ е президентът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още