IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе смени почти цялото правителство на Япония

В кабинета остават само най-приближените на премиера

09:10 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе одобри днес нов състав на правителството. Сменени са 14 от 19-те министри, включително на външните работи и на отбраната, предава ТАСС.

В кабинета остават най-приближените на Абе - вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, генералният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо, предава БТА. 

Поста на външен министър след Фумио Кишида, заемал длъжността над 4 години, поема Таро Коно, оглавявал преди японската агенция по въпросите на административната реформа и комисията за обществена сигурност.

Коно подкрепя курса на Абе за преразглеждане на "антивоенния" член 9 от конституцията. Макар да гледа положително на стратегическия алианс с Вашингтон, смята се, че той би желал преразглеждане на статута на американските войски в Япония. 

Коно е завършил Университета в Джорджтаун и е от семейство с традиции в политиката. Баща му Йохей Коно е бил през 90-те години генерален секретар на правителството, два пъти е ставал външен министър, също и вицепремиер.

Длъжността министър на отбраната получава Ицунори Онодера, вече заемал поста в периода 2012-2014 г. Онодера настоява за повишаване на японския отбранителен потенциал. Под негово ръководство група депутати разработиха предложения Токио да купи противоракетни системи "Иджис ашор" и силите за самоотбрана да приемат на въоръжение крилати ракети.

Бившият министър на отбраната Томоми Инада подаде на 28 юли оставка след обвинения в укриване на всекидневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в мироопазващата мисия на ООН, напомня ТАСС.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още