IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа ще предпочете САЩ пред Китай

Ако основните съюзници на Америка са принудени да избират, тогава ценностите, икономиката, сигурността и стратегията ще наклонят везните

08:20 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мъж развява американския флаг пред Бъкингамския дворец преди срещата на НАТО в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж развява американския флаг пред Бъкингамския дворец преди срещата на НАТО в Лондон. Снимка: Ройтерс

Промяната в Европа отчасти се дължи на американския натиск, но много европейци вече подхождаха с неприязън към Китай. Важен момент настъпи по-рано тази година, когато Европейската комисия издаде документ, който описва Китай като „системен съперник“.

Със закъснение ЕС осъзна факта, че Китай е много повече от голям пазар. Той също така е авторитарна държава с все по-голямо влияние в Европа. Усилията на Пекин да спечели на своя страна 17 европейски страни чрез дипломатически диалог, известен като "17 +1", предизвикаха съмнения у Брюксел, където това се разглежда като китайско усилие за купуване на влияние и разрушаване единството на ЕС.

Европейската индустрия също възприема по-скептично отношение към Китай, отразявайки много американски оплаквания относно достъпа до пазара и кражбата на интелектуална собственост.

Индустриалната политика също се завръща на мода в Европа, което улеснява разглеждането на 5G като стратегически сектор, чието развитие не може просто да бъде оставено на пазарните сили. Има две европейски компании, които могат да предложат 5G технология: шведската Ericsson и финландската Nokia.

Макар че европейците вече са по-склонни да възприемат американските аргументи относно 5G и по други китайски въпроси, реалната промяна на политиката създава значителни проблеми. Избягването на Huawei в полза на европейско решение вероятно ще доведе до по-скъпо и по-бавно внедряване на технологията. Още по-плашещо е, че оборудването на Huawei вече е вградено в съществуващите телекомуникационни системи на Великобритания, Германия и други европейски държави. Отстраняването му би било скъпо и разрушително.

Има също страх, че забраната за Huawei ще предизвика китайско отмъщение, застрашавайки достъпа до най-бързо развиващия се пазар в света. А Тръмп е смятан за непривлекателен и ненадежден партньор, който лесно би могъл да наложи на Европа търговските санкции, които вече прилага спрямо Китай.

Предимствата на Huawei в скоростта на 5G мрежите и ниската им цена вероятно значат, че компанията ще продължи да намира много желаещи клиенти извън Запада. Това означава, че Huawei ще има добър шанс за установяване на глобален стандарт в 5G, придърпвайки клиентите си в технологичната орбита на Китай, докато Западът е оставен в неестествената позиция да изостава от напредналите технологии.

Решението за 5G вероятно ще бъде първото от много такива неудобни избори за Европа. Европейските страни ще се опитват да се харесват както на Вашингтон, така и на Пекин колкото е възможно по-дълго. Ако основните съюзници на Америка, като Великобритания и Германия, са принудени да избират, тогава ценностите, икономиката, сигурността и стратегията ще наклонят везните. Те ще трябва да изберат САЩ пред Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis20
преди 4 години
за да я еббът повече със санкции за тва, ооффф ае тоя кухъл ский пак ква простотия е преписал .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още