IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на въглищата в Китай се стабилизират

Добивът на суровината се подобри, което доведе и до успокоение на пазара

09:24 | 01.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За значително подобрение на доставките на въглища съобщават китайските власти, цитирани от Ройтерс. Това е факт благодарение на усилията на компаниите, добиващи въглища, потребителите и подобрените вериги за доставка.

Стабилизирането на доставките се отразява благотворно и на цената на въглищата. Най-търгуваните контракти на стоковата борса в Джънджоу - с доставка през януари, отчитат спад от почти 10% до цена от 925 юана (малко над 144 долара) за тон.

През октомври въглищата достигнаха пик в цената си на 19 октомври - 1982 юана за тон.

Спот доставките са с цена под 1200 юана за тон в минните региони и под 1500 юана за тон на пристанищата.

От юли китайското правителство търси начин да стабилизира доставките, след като наводнения ограничиха добива. Заради кризата цената на въглищата, която е частично либерализирана, се повиши със 190 на сто.

От средата на октомври среднодневният добив на въглища в Китай вече надхвърля 11,5 млн. тона, сочат данните на Нациоалната комисия за развитие и реформи.Според анализите на Ройтерс,ако този ръст се запази, Китай ще отчете пик в използването на въглища като гориво.

Данните на статистиката показват, че в момента дневните доставки на въглища за въглищните електроцентрали достига над 8 млн. тона, което е исторически връх.

От началото на ноември ще заработи онлайн платформа, която ще следи за изпълнението на условията по дългосрочните договори между въглищните компании и крайните потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още