IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да научи много за пестенето на енергия от Япония

През лятото на 2011 г. японците са призовани да пестят, включително и използвайки ветрила вместо климатици

17:25 | 28.07.22 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предложи план за намаляване на потреблението на природен газ с 15%, или около 45 млрд. куб. метра, в периода август 2022 г. - март 2023 г. След първоначалната остра реакция мерките бяха одобрени от страните, макар и с доста изключения. Заради прекрояването на мерките потреблението ще бъде намалено по-скоро с 10%, но повечето енергийни министри бяха категорични, че е важен политическият сигнал, а не толкова изчисленията.

Коментарите след Енергийния съвет подсказват, че в общността нямат много яснота какво да правят. Ройтерс предлага на Брюксел да обърне внимание на опита на Япония.

През 2011 г. в страната се зароди движението "сетсуден" (от "сетсуяку" - спестявам и "денки" - електричество - бел. ред.), насърчаващо домакинствата и бизнеса да намалят потреблението на електроенергия. Това се случва в месеците след аварията в АЕЦ "Фукушима", която доведе до затваряне на други ядрени централи за технически прегледи. Движението се заражда неофициално, но малко по-късно и правителството предприема мерки за ограничаване на потреблението на енергия и през май властите коментират, че домакинствата и бизнесът трябва да намалят потреблението на електроенергията с 15 на сто.

Пестенето на електроенергия има много силна обществена и медийна подкрепа. Мерките се рекламират непрекъснато чрез телевизионните канали, билбордове на оживени места и магазини. Този социален натиск играе много голяма роля, обяснява Коичиро Танака от Института за енергийна икономика.

Така в летните месеци ескалаторите в големите търговски центрове спират, работното време в много индустрии е намалено, а така популярните хазартни зали с мигащи светлини и машини затварят. Министерството на околната среда спира половината от принтерите в моментите на пиково натоварване на системата и кара служителите си да си носят разхладителни напитки, вместо да ползват вендинг машините.

Професионалните състезания по бейзбол и футбол не се провеждат в тъмните часове на денонощието. В много бизнес сгради в летните месеци термостатите бяха увеличени, а служителите - насърчени да носят летни дрехи.

Големи корпорации, като Panasonic, организират лекции за своите служители как да пестят енергия. В търговската верига Lawson пък инсталират LED-осветление и поставят соларни панели на повечето си магазини.

Но тогава настроението на всички японци е, че "трябва да бъде направено нещо, защото иначе ни чака катастрофа", разказва още Танака. Тогавашният премиер Наото Кан публично препоръчва алтернативите - соларна и вятърна енергия.

Домакинствата също са призовани да пестят - да гасят осветлението, когато не се ползва, да се слагат плътни завеси, които да намалят температурата в домовете и без климатик, включително и препоръка да бъдат използвани ветрила.

Тази кампания като цяло предизвиква негативни настроения сред японците относно ядрената енергия и през 2013 г. Япония изключи всички 54 реактора, които осигуряваха около 1/4 от електроенергията в страната. Някои от тях по-късно бяха рестартирани.

За да покрие недостига на електроенергия, Япония се обърна към изкопаемите горива - втечнен газ, въглища и петрол. Тогава страната регистрира търговски дефицит за първи път от повече от 30 години. Икономиката беше в рецесия от една страна заради последиците от катастрофалното земетресение, което причини инцидента във Фукушима, а от друга - и заради недостига на енергия.

Част от проблема са и различните стандарти за волтажа в източните и западните провинции на Япония, коментира Коичиро Танака и допълва, че това означава, че страната дори не е имала лукса на свързаните енергийни мрежи, на които се радва Европейският съюз днес.

Япония се справя с недостига на енергия и преустановява мерките за пестене през септември 2011 г. Отчасти това е възможно и заради по-хладното време през август, което намали нуждата от климатици. Подобни ограничения повече не са налагани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 1 година
Русия имаше съществено място в зелената сделка . Сега просто други ще я заместят . Дали това ще са американците , катарците, иранците, израелците или въглищарите ще стане ясно с времето . Едно е ясно от сега - за Путин на софрата няма място .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Тук работят пропагандисти. Ти какво, журналисти ли да ти докарат? Голям масраф, не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
"Пестенето на електроенергия има много силна обществена и медийна подкрепа. Мерките се рекламират непрекъснато чрез телевизионните канали, билбордове на оживени места и магазини. Този социален натиск играе много голяма роля," Ама последно "подкрепа" ли има, или "натиск", щото РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Европа може да научи много за пестенето на енергия от Япония === И от яденето на змии, бубулечки и всякаква гад. Преживяте *** и мечтаете за светлото европейско бъдеще. В никакъв случай за българското, само за европейското! Така е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още