IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Меркел води Европа в грешна посока

Ако Гърция фалира, натискът ще се прехвърли върху италианските и испанските банки, а тогава Европа ще се разцепи, смята милиардерът

11:38 | 13.02.12 г. 12
Сорос: Меркел води Европа в грешна посока

Американският милиардер Джордж Сорос разкритикува отношението на германския канцлер Ангела Меркел към дълговата криза в еврозоната, предупреждавайки, че лидерите в региона би трябвало да стимулират ръста в проблемните държави по-скоро чрез вливане на капитал, отколкото чрез просто въвеждане на програми на строги икономии, съобщи MarketWatch, като се позова на интервю на легендарния инвеститор за германското списание Der Spiegel.

"Уважавам канцлера Меркел за силната ѝ лидерска роля, но за нещастие тя води Европа в грешна посока“, посочва Сорос.

„Ако това не се промени, ще повторим грешките, довели Америка до Голямата депресия през 1929 г.“, предупреждава той. По думите му Меркел просто не разбира това.

Милиардерът смята, че е било погрешно да бъдат предоставени спасителни кредити на Гърция при високи лихви, което „означава, че страната вече не може да бъде спасена“. „Същото ще се случи и с Италия, ако ѝ сложим усмирителната риза на високи плащания по лихви“, изтъква той.

Ако Гърция фалира, „вероятно натискът ще се прехвърли върху банките в Италия и Испания, а тогава Европа ще се разцепи“, прогнозира инвеститорът. Той все още очаква европейските лидери отново да спасят Гърция, за да бъде избегнат подобен сценарий.

Според Сорос „Европа трябва да е в състояние да разреши сама проблемите си“ без помощта на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
supertrader
преди 12 години
Нищо няма да се цепи , крайно време е Европа да се обедини и структурата и да единна и хомогенна. Това може да стане само със заличаване на ЕЗ , затова ше се случи най после нещо много хубаво , на което Запада противодействаше и прие този ход за обединение единственно след , като му бяха гарантирани привилегии.Тяхното време изтече , въпрос на време е ЕЗ да се заличи и заедно с нея и ерото - валута , която не устройва Европа..ще имаме нова валута..най вероятно европейска марка , европейски лев , ...и така на татък с разменен курс 1към1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Е на спекулантите няма как да им оттърва да има ред и дисциплина, хаоса и безразборното надуване на всякакви балони и работеща печатница на пълни обороти там е истината за финансовите измамници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още