IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси с минимално изменение след изборите в Европа*

Пазарите се фокусират върху нестабилната политическа обстановка на Стария континент

17:51 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Щатските индекси с минимално изменение след изборите в Европа*

С минимални изменения на индексите се води търговията на Wall Street след изборите в Гърция и Франция.

Час след началото на сесията Dow Jones се понижава с 0,24% до 13 008 пункта, S&P 500 отбелязва спад от 0,05% до 1 369 пункта, а NASDAQ се повишава с 0,05% до 2 958 пункта.

Социалистът Франсоа Оланд спечели президентските избори във Франция, като получи около 52% от гласовете, и обеща да се бори с мерките за икономии.

Оланд обещава и да предоговори европейския фискален пакт, за което ще срещне остър отпор в лицето на Германия.

В Гърция дясноцентристката Нова демокрация печели изборите с около 21% от гласовете, но място в парламента намериха крайнолявата партия СИРИЗА и крайнодясната Златна зора, което със сигурност ще затрудни сформирането на правителство на националното единство.

Заради силното присъствие на маргинални партии в гръцкия парламент, които се противопоставят на реформите и икономиите, анализатори предвиждат политически хаос в Гърция и поставят под въпрос бъдещето на страната в еврозоната.

„Европа има да преодолява още много препятствия“, коментира Мат МакКормик от Bahl & Gaynor Inc. пред Bloomberg.

“Няма еднозначен лесен отговор на кризата, а електоратът отхвърли категорично икономиите. Пазарите отново се фокусират върху Европа и този фокус не е позитивен“, допълни той.

Днес от Европа все пак дойде една добра новина. Промишлените поръчки в Германия са нараснали повече от очакваното през март – с 2,2% при очаквано месечно повишение от 0,5%.

В началото на сесията с ръст се движат финансовите акции в състава на S&P 500. Книжата на Walt Disney Co. поскъпнаха с повече от процент, след като филмът “Отмъстителите” регистрира приходи от над 200 млн. долара още през първия му уикенд.

Сред губещите се наредиха акциите на AIG, след като американското финансово министерство обяви, че продава акции на застрахователя за 5 млрд. долара, като компанията ще купи книжа за 2 млрд. долара.

* Актуално към 17.30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още