IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street с най-силен ръст за 2012 г.

Оптимизмът на инвеститорите се подхранваше от спекулациите, че ще се пристъпи към предприемане на нови икономически стимули в САЩ и Европа

23:45 | 06.06.12 г.
<p>
	<em>Пазарните участници виждат, че централните банкери осъзнават слабостта на световната икономика и търсят начини да се справят с това. Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Пазарните участници виждат, че централните банкери осъзнават слабостта на световната икономика и търсят начини да се справят с това. Снимка: Ройтерс 

Индексите на Wall Street постигнаха най-големия си ръст за 2012 г., предаде Bloomberg.

Dow Jones се повиши с 2,37% до 12 415 пункта, S&P 500 отбеляза ръст от 2,30% до 1 315 пункта, а Nasdaq добави 2,40% до 2 845 пункта.

Оптимизмът на инвеститорите днес се подхранваше от спекулациите, че ще се пристъпи към предприемане на нови икономически стимули в САЩ и Европа.

“Пазарните участници виждат, че централните банкери осъзнават слабостта на световната икономика и търсят начини да се справят с това”, коментира пред агенцията Майкъл Холанд, изпълнителен директор и основател на Holland & Co.

“Доскоро имахме масови разпродажби, цените паднаха много и това също подпомогна ръстовете на пазара в днешния ден”, допълни той.

Тридневното рали на S&P 500 изтри загубите на индекса от 1 юни след разочароващия доклад за безработицата и заетостта в САЩ.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени основната си лихва и въпреки натиска на пазарите реши поне засега да не прилага инструментите си за стимулиране на икономиката.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че банката има готовност да действа, ако ситуацията в еврозоната се влоши. Това обещание обнадежди инвеститорите за предприемането на поредния кръг от икономически стимули, тъй като приближават изборите в Гърция, резултатите от които се очакват със затаен дъх от целия свят.

Днес Ройтерс съобщи, че Берлин и Брюксел са започнали да обсъждат как ЕС да помогне на Испания, така че страната да рекапилаизира банките, но без да се налага да се обвързва с нови тежки реформи и да бъде наблюдавана от инспектори на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Междувременно Федералният резерв на САЩ публикува по-оптимистичен от очакваното доклад за състоянието на икономиката. За пореден път от Фед посочиха в Бежовата книга, че икономическият растеж в страната е “умерен”, а за забавяне на икономиката споменава само Федералният резерв на Пенсилвания.

Утре председателят на американската централна банка Бен Бернанке ще говори пред Конгреса за състоянието на американската икономика. Анализатори очакват той да даде повече подробности за намеренията на управляваната от него институция и да обяви по-конкретно какво смята да предприеме Фед в близко бъдеще, за да преодолее икономическия застой.

“Бих бил изненадан, ако Федералният резерв не е подготвил план за действие в извънредна ситуация, ако нещата в Европа се объркат”, коментира Рон Флоранс от Wells Fargo Private Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още