IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика е разкрила 155 хил. работни места през декември

Това приблизително е месечният темп, необходим за поддържане на текущото ниво на безработицата, която за миналия месец е 7,8%

16:13 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатската икономика е разкрила 155 хил. работни места през декември

Заетостта в САЩ продължава да се подобрява, като през декември са били създадени (нетно) 155 хил. нови работни места, като безработицата е на ниво от 7,8%, предава CNBC.

Икономисти очакваха малко повече нови работни места. Най-много места са били открити в здравеопазаването и услугите, като при повечето отрасли има незначителни изменения. 

Данните са в унисон със средномесечната стойност за новосъздадените работни места през миналата година, която е 153 хил. Това според икономисти е нивото, което е необходимо за поддържане на текущото ниво на безработицата, която спадна от 8,3% през януари, основно защото повече хора се отказаха да търсят работа.

Новооткритите позиции през ноември са били ревизирани нагоре – от 146 на 161 хил., т.е. през декември са били открити по-малко работни места.

Данните за безработицата за ноември бяха ревизирани леко нагоре - от 7,7% на 7,8%, така че през декември всъщност няма промяна в коефициента.

Делът на работещите и активно търсещите работа е останал без изменение през декември на 30-годишното си дъно от 63,6%. На досегашното си ниво (14,6%) е останал и процентът на обезкуражените и частично работещите.

Средната продължителност на работната седмица леко се е повишила до 34,5 часа, а средното почасово заплащане се е увеличило със 7 цента до 23,73 долара. През миналата година заплатите са нараснали с 2,1%.

Финансовите пазари реагираха вяло на данните за заетостта , като фючърсите върху акции са на положителна територия, а доходността по дълговете се понижава.

Вчера стана ясно, че частният сектор в САЩ е създал 215 хил. нови работни места през декември, показаха данните на ADP. Предварителните очаквания бяха далеч по-слаби – за създаването на 133 хил. нови позиции. През ноември частният сектор в САЩ създаде 118 хил. нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още