IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ временно премахна тавана по държавния дълг

До 19 май американското правителство ще може да заема средства без ограничение, за да посреща финансовите си задължения

10:05 | 01.02.13 г. 3
Конгресът на САЩ временно премахна тавана по държавния дълг

Конгресът на САЩ прие закон за временно премахване на тавана на държавния дълг, който в края на миналата година достигна максималния си размер от 16,4 трилиона долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Вчера Сенатът одобри документа с мнозинство на гласовете, а през миналата седмица в негова подкрепа се обяви Камарата на представителите.

Президентът Барак Обама пък бе обещал, че незабавно ще подпише закона, който ще позволи на правителството на страната да продължи да заема средства и да избегне неплатежоспособност по финансовите си задължения, включително пред чуждестранни кредитори.

Държавните служители ще продължат да получават заплатите си, в пенсионните фондове ще бъдат правени вноски, а притежателите на държавни ценни книжа ще спрат да се притесняват за надеждността на финансовите си вложения.

Положението обаче има само временен характер, тъй като законът позволява на правителството да взема заеми в случай на нужда само до 19 март. След тази дата администрацията на Обама и Конгресът ще трябва отново да разгледат въпроса за тавана по държавния дълг независимо от това какъв размер е достигнал той тогава.

Според изчисления на анализатори за следващите 3 месеца и половина правителството ще трябва за заеме още около 450 млрд. долара, като по този начин държавният дълг ще нарасне до почти 17 трлн. долара.

Американските власти се надяват дотогава да постигнат окончателен компромис по държавния бюджет, които в навечерието на Нова година едва не доведоха до падането на икономиката на страната в т. нар. „фискална пропаст“ - едновременното влизане в сила на автоматично съкращаване на федералните разходи и изтичане на срока на данъчни облекчения, приети по времето на президента Джордж Буш-младши.

От Международния валутен фонд вече многократно и настоятелно призоваха САЩ да разрешат тези проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Да, за тоя идиотско-нагло-коннсуматорски манталитет само открито небе!Никакъв таван! Сакън!И Жан Виденовите жидо-съветници по свободно падане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Брей, най-после го махнаха този таван, че ми беше омръзнало да слушам само за него. Разправях им аз - махнете тавана бре хора, стига само сте го вдигали. Вижте как ще е под открито небе и ако не ви хареса - пак си сложете нов таван. Правили сте го вече 75 пъти. Не виждам никаква причина да не можете да го направите 175 пъти или 175 000 пъти. Имате толкова много опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още