IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовият пазар може да потъне, ако гласуването за тавана на дълга се обърка

Ако решението обаче мине гладко, ще има едно препятствие по-малко пред биковете, коментира анализатор

17:30 | 23.01.13 г.
Фондовият пазар може да потъне, ако гласуването за тавана на дълга се обърка

Проблемът с тавана на дълга на САЩ се очаква днес отново да покаже озъбената си муцуна, пише MarketWatch.

Около 19,00 или 20,00 часа българско време Камарата на представителите в американския Конгрес ще гласува отново за увеличаване на тавана до май. Целта е да бъдат успокоени пазарите и да се осигури време за намиране на по-дългосрочно решение.

Основното схващане е, че ако нещата минат без засечка, каквито са и преобладаващите очаквания, възходящият тренд на пазарите, наблюдаван от началото на годината, няма да бъде повлиян. Dow Jones, Standard & Poor's 500 и Nasdaq Composite до момента са се повишили с 4%.

Но стратези предупреждават за риск за тези печалби, ако гласуването не мине гладко.

„Пазарът е много зависим от действията на правителството. Всякакъв тип объркано поведение или неубедителни действия от страна на правителството разполагат с огромен потенциал да прекатурят този подем, който е основан почти изцяло на действията на правителството“, заяви Адам Серън, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Sarhan Capital.

„И напротив, ако решението мине гладко, ще има едно препятствие по-малко пред биковете“, посочи Серън.

Той добави, че фундаменталният фон за пазара остава силен, което е основна причина за скорошния 5-годишен връх при S&P.

Фауад Разакзаде, технически анализатор в GFT, смята, че едно спокойно гласуване и увеличаване на тавана на дълга за пазарите ще бъде нещо повече от безуспешен опит да се направи впечатление заради силното съсредоточаване върху корпоративните отчети в момента. Той обаче предупреди също за спад на пазара, ако той не „мине без засечка“.

„В случай, че гласуването не мине, бих очаквал американският пазар да започне да отстъпва, тъй като както Dow Jones, така и S&P 500 са свръхизкупени“, твърди на свой ред Ишак Сидики, пазарен стратег в ETX Capital.

Разбира се, цялото усилие за отлагане не представлява дългосрочно решение за пазарите, за да се успокоят. „Бих казал, че би било положително в краткосрочен план, но не се залавя с по-широкия проблем какъв тип мерки ще използват американските законодатели, за да подчинят дълговото бреме на страната“, отбеляза Сидики.

Анализатори на Credit Suisse заявиха, че все още са озадачени от поредния връх при затваряне на S&P 500, регистриран вчера. „За последните 8 дни индексът се държи по един и същи начин ... начална разпродажба и след това подем до или близо до връх за деня“, коментират те.

Хора като Дейвид Тебо, ръководител на отдела за технически анализи в Global Equities, смятат, че пазарите имат нужда от пауза в бичия тренд, отбелязвайки, че нивото на волатилност е изключително ниско спрямо потенциалния риск.

„Време е да се действа много избирателно по отношение на дългите позиции в акции и да бъдат хеджирани онези с висока волатилност, хранителните суровини и спотовата търговия със сребро“, изтъкна той.

Серън обаче заяви, че пазарът през последните няколко години е нараствал градивно, което му подсказва, че „биковете определено контролират нещата“. „Докато не видя доказателство, че тенденцията към повишение е подложена на опасност или застрашена, ще смятам, че този тренд ще продължи“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още