IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът може да блокира индексирането на заплатите на федералните служители

Законопроект, който ще бъде гласуван днес, иска отмяна на индексирането от 0,5%, разпоредено от президента на страната Барак Обама, което влиза в сила от април

18:57 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Конгресът може да блокира индексирането на заплатите на федералните служители

Консерватори в Камарата на представителите в американския Конгрес искат да удължат до пълни 3 години настоящото замразяване на индексирането на заплатите за 2 млн. цивилни федерални служители, съобщи AP. Те твърдят, че блокирането на умереното повишаване на заплатите, предложено от президента на страната Барак Обама за последните 9 месеца на настоящата година, ще спести 11 млрд. долара през следващите 10 години и че добре компенсираните федерални служители могат да си го позволят.

Но представители на Демократическата партия и част от републиканците заявиха, че федералните служители вече са дали повече от своя справедлив дял, за да помогнат за понижаването на федералния дефицит, и че са дискриминирани от законодателите, които се противопоставят на правителството.

Вчера Камарата на представителите разгледа законодателното предложение на републиканеца от Флорида Рон ДеСантис , което би блокирало индексирането на заплатите с 0,5%, разпоредено от Обама през декември, което трябва да влезе в сила от 1 април. ДеСантис заяви, че федералните разходи са извън контрол и че законопроектът му „хвърля Конгреса и нашето оядено правителство в челен сблъсък“.

Законопроектът му би засегнал индексирането с размера на инфлацията, но не и тези за стаж. Очаква се днес той да бъде приет от републиканското мнозинство в Камарата на представителите, но вероятно ще бъде зле приет в контролирания от демократите Сенат.

През 2011 г. Обама предприе двугодишно замразяване в рамките на усилията си за поставяне под контрол на държавните разходи, а приетите мерки за отлагане на влизането в сила на съкращенията на федералните разходи удължиха срока му на действие до 27-и март. Предложението на ДеСантис означава също, че замразеното заплащане на членовете на Конгреса, което в момента е в сила до 30 септември, ще бъде удължено до края на календарната година.

Белият дом, откъдето намекнаха, че ще включат повишаване с 1% на заплащането на държавните служители през 2014 г., се обяви против законопроекта на ДеСантис, заявявайки, че предстоящото увеличение с 0,5, което е по-ниско от това, на което имат право федералните служители по закон, ще помогне да се гарантира, че правителството остава „конкурентоспособно в привличането на най-добрите и светли личности на нация в служба на обществото“.

Бюджетните „ястреби“, които подкрепят съкращенията, на свой ред подчертаха, че средната компенсация за федералните служители е почти 2 пъти по-голяма от средните доходи на едно американско домакинство. Те изтъкнаха резултатите от изследване на Бюджетната служба към Конгреса от 2012 г., което показва, че докато заплатите на федералните служители и тези от частния сектор, изпълняващи подобни задължения, са близки като размер, федералните служители като цяло получават доста по-щедри помощни пакети. В него се посочва, че общата компенсация в публичния сектор е с 16% по-висока.

От Комисията за надзор и правителствени реформи към Камарата на представителите се позоваха на данни, които сочат, че с увеличенията за стаж и други постепенни повишения средното заплащане на федерален служител през септември миналата година е било 72 714 долара, или с 3 000 долара повече спрямо същия месец на 2010 г.

Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още