IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детройт може да получи защита от кредиторите

Решението на федерален съдия дава път на най-големия общински фалит в историята на САЩ

20:44 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Детройт може да получи защита от кредиторите

Федерален съдия е обявил, че Детройт може да получи защита от кредиторите, давайки път на най-големия общински фалит в историята на САЩ, съобщава CNBC.

Решението добавя нови проблеми за града след загубата на работни места в промишлеността и отливът на население в последните дсетилетия.

Ожесточеният спор изправи финансовите представители на града срещу синдикатите, кредиторите и пенсионерите, като се очаква рязко съкращаване на пенсиите, както и спешно разпродаване на активи.

„Градът вече не разполага със средствата да осигури на жителите си основни услуги като полиция, пожарна и спешна помощ“, казва в отсъждането си съдия Стивън Роудс.

„През април около 48% от уличното осветление на града не е функционирало. Средното време на реакция на полицията през 2012 г. е било 30 мин., а през 2013 г. почти се е удвоило до 58 мин., докато средната цифра за страната е 11 мин.“, изтъква съдията.

Междувременно извънредният финансов мениджър на Детройт Кевин Ор се очаква да премине към следващата важна стъпка за града – представянето на план за преструктуриране на дълговете на стойност 18 млрд. долара.

Непосредствено след съдебното решение най-големият профсъюз на държавните работници заяви, че ще обжалва.

„Смятаме, че ако имаше повече време и добра воля в преговорите можеше да се стигне до решение, което да предотврати този фалит и да е в по-малък ущърб за гражданите на Детройт“, коментират от синдиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още