IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кочерлакота: Високите лихви пречат на Фед да постигне целите си

В САЩ има огромен брой желаещи да работят повече, но нашето общество ги лишава от това, посочи членът на Фед

13:45 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кочерлакота: Високите лихви пречат на Фед да постигне целите си

Федералният резерв не може да постигне целите си спрямо инфлацията и безработицата, тъй като лихвените проценти са твърде високи, заяви ръководителят на Федералната резервна банка на Минеаполис Нараяна Кочерлакота.

Според него Фед трябва да направи повече, за да подкрепи икономиката. Той отбеляза, че процентът на безработицата, която в момента възлиза на 6,2%, остава "неприемливо висок".

Отбелязвайки, че свръхрегулирането на икономиката е лошо за растежа, Кочерлакота каза, че ниската инфлация е знак, че икономиката не се е възстановила до пълния си потенциал, а потребителското търсене остава твърде слабо след дълбоката рецесия. Слабият пазар на труда също отразява тези тенденции, каза той.

"В САЩ има огромен брой хора, които искат да работят повече часове, но нашето общество ги лишава от това", отбеляза ръководителят на Федералната резервна банка на Минеаполис.

"В момента страната се нуждае от увеличаване на инфлацията", добави той.

Нараяна Кочерлакота не очаква равнището на потребителските цени в САЩ да достигне целевата стойност на Фед от 2% преди 2018 г.

По-рано тази седмица Фед отчете слаб до умерен икономически растеж в своите региони в последното издание на своята Бежова книга, но без съществен напредък. Прирастът на потребителските разходи е минимален до слаб в повечето области, като продажбите на автомобилната индустрия допринасят за експанзията.

Само в две области те спадат – Филаделфия и Далас. Освен това в доклада на централната банка се посочва наличието на натиск върху работните заплати заради липсата на квалифицирана работна ръка, включително за шофьори на камиони в Ню Йорк, на строителни работници в Атланта и инженери в Далас.

"Информацията от 12-те региона на Фед сочи, че икономическата активност се е ускорила от последното издание на Бежовата книга. Въпреки това нито един регион не бележи съществен напредък по отношение на общия темп на растеж", пише в доклада, базиран на информация, събрана преди 22 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още