IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тръмп подкрепи финансовите резултати и на JPMorgan

Най-големият американски кредитор отчете ръст на печалбата от 24% през последното тримесечие на 2016 г.

17:42 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

JPMorgan Chase & Co отчете 24% ръст на печалбата за четвъртото тримесечие. С това банката надвиши прогнозите на анализаторите, тъй като бизнесът ѝ на Wall Street е спечелил от засилената търговска активност след изборите за президент в САЩ, съобщава Ройтерс.

JPMorgan, най-големият американски кредитор, обяви, че печалбата на групата е нараснала до 6,7 млрд. долара, или 1,71 долара за акция, от 5,4 млрд. долара, или 1,32 за акция през последното тримесечие на предходната година.

Като се изключи ефектът от еднократно данъчно облекчение банката отбелязва печалба от 1,58 долара за акция, което е доста над средната оценка на анализаторите за 1,44 долара на акция, според проучване на Thomson Reuters.

JPMorgan е една от най-големите глобални инвестиционни банки. Печалбата ѝ се влияе значително от засилването и отслабването на пазарната активност.. Подобно на други големи банки очакванията бяха финансовата институция да спечели сериозно от засилената търговия на акции и облигации след зашеметяващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори на 8 ноември.

Приходите от търговията с активи с фиксирана доходност – най-волатилния бизнес на JPMorgan, са нараснали с 31% до 3,4 млрд. долара, а търговията с акции – с 8% до 1,2 млрд. долара за периода.

В изявление за отчета главният изпълнителен директор Джейми Даймън се позова на тези пазарни тенденции, както и на растежа на депозитите и заемите, засилените продажби на кредитни карти и печалбите на „реално всички“ подразделения на JPMorgan. Банката също така поддържа добро ниво на разходите, каза той.

Акциите на JPMorgan почти не отчетоха промяна в търговията преди отварянето на пазара, а оково час и половина след началото на сесията в Ню Йорк поскъпват с 1,3%. Подобно на други банки, акциите на финансовата институция отчитат сериозни ръстове от изборите насам на фона на очакванията, че плановете на Тръмп да намали данъците, да облекчи регулациите и да засили разходите за инфраструктурата ще подкрепи печалбите.

Акциите на JPMorgan са поскъпнали с 23% от изборите до края на вчерашната сесия.

Банката заяви, че нетните приходи от лихви са се увеличили с 5% през четвъртото тримесечие до 12,1 млрд. долара благодарение на покачването на лихвите, както и на засиленото кредитиране. Общите нетни приходи на банката са се увеличили с 2,5% до 24,33 млрд. долара, което е над средната оценка на анализаторите от 23,95 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още