IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се готвят да позволят проучването за петрол и газ по крайбрежието

Тази стъпка е част от плановете на Белия дом да превърне страната в глобален енергиен лидер

13:08 | 30.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом направи предложение за премахване на забраната за проучвания и добив на петрол и газ край бреговете на Аляска и Атлантическия океан, съобщава The Washington Post. Администрацията на Доналд Тръмп се готви да позволи тези дейности в цялото крайбрежие на страната, допълва изданието.

Тази стъпка е част от плановете на новия американски президент да направи САЩ глобален лидер в областта на енергетиката, да стимулира икономиката и да създаде работни места, допълва изданието.

Намаляващите цени на петрола и по-лесния добив в континенталната част на страната обаче правят шелфа по-малко привлекателен за компаниите.

Според анализатори цената на петрола в момента не е достатъчна, за да покрие инвестициите. На пазарите петролът се колебае около нивата от 45 долара за барел, а за да има възвращаемост от дейностите в крайбрежните води е необходима цена от около 85 долара за барел.

Американското енергийно министерство допълва в съобщение на сайта си, че залежите от шистов газ в страната са генерирали икономически растеж и нови работни места през 2016 г Благодарение на газа САЩ са успели да намалят емисиите въглероден диоксид през миналата година, отчита се още в данните.

Прогнозата е, че работата по шистовите полета ще продължи и през 2017 г. отново ще има рекорд на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Ако има нещо, което би могло евентуално да се изпречи на пътя на масовото разпространение на возилата с електрическа тяга, то това е точно същото нещо, което е решило бъдещето им и преди 100 години. А именно - ниските цени на горивата. Никакви екологични норми, забрани, глоби или допълнителни данъци не биха решили проблема. О Фолксваген си платиха глобите за измамата с емисиите и продължават да произвеждат автомобили с ДВГ. Без някаква забележима тенденция за драматична промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
По-интересно от това, че ще се правят нови пручвания е само това КЪДЕ ще се правят. А именно - по крайбрежието. Което е най-скъпият, най-труден и безспорно най-опасен в екологично отношение добив. Особено край бреговете на Аляска, където проблемите са същите, умножени по 3. Но какво да се прави - такава е същността на Цар Капитализъм. Всичко да бъде изядено, изпито и изс****, а на бъдещите поколения да не остовим нищо по възможност. Дори да предположим, че те ще са по-умни от нас и няма да използват петрола за гориво то пластмаси и гуми поне няма ли да им трябват?! Няма такива работи. Всичко е днес и сега. А бъдещите поколения, ако имат проблеми - да си ги решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Те не се готвят, а направо си почнаха. Първата им стъпка беше да наложат санкции на компаниите участващи в СП2. Оказа се, че са пропуснали няколко запетаи в текста иначе ще мине почти единодушно. След като елеминират Русия от газовия пазар в Европа няма да имат сериозни конкуренти. Кой казва, че свободният пазар не работи. Работи с пълна сила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още