IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената война и илюзията за победа на САЩ

Епохата след Студената война не бе отклонение, а продължение и потвърждение на абсолютната историческа цел на САЩ

09:02 | 02.09.17 г. 6
<p>
	Американският президент Джордж Буш Старши и президентът на СССР Михаил Горбачов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Джордж Буш Старши и президентът на СССР Михаил Горбачов. Снимка: Архив Ройтерс

И ако САЩ спечелиха Студената война, но не успяха да се възползват от това, то тогава Съветският съюз, или по-скоро Русия, я изгуби, и то много. Разпадането накара руснаците да се почувстват с по-слаб социален статус и узурпирани. Един ден те бяха елитна нация в суперсилен съюз от републики. На следващия нямаха нито цел, нито статут. И материално нещата бяха зле. Старите хора не получаваха пенсиите си, някои умираха от глад.

Ако много руснаци са чувствали, че някой е откраднал бъдещето им, не са били далеч от истината. Бъдещето на Русия наистина бе ограбено – с приватизацията на руската индустрия и природните ѝ ресурси. Докато социалистическата държава с размитата ѝ икономика се рушеше, от партийните институции и политически бюра се появи нова олигархия и пое богатството на Русия. В държава, в която безработицата, поне официално, не съществуваше, нивото ѝ нарасна до 13% през 90-те. И то докато Западът аплодираше икономическите реформи на Борис Елцин.

В ретроспекция икономическият преход към капитализъм бе катастрофа за повечето руснаци. И е ясно, че Западът трябваше да се справи с Русия след Студената война по-добре, отколкото го направи. И Западът, и Русия щяха да бъдат значително по-сигурни днес, ако шансът Русия да влезе в Европейския съюз, а може би дори НАТО, бе поне поддържан през 90-те.

Вместо това изключването остави у руснаците усещане, че са отлъчени и жертви – а това, от своя страна, даде сила на огорчени патриоти като Владимир Путин, които възприемат бедствията върху страната им като американски заговор за ограничаването и изолирането на страната им.

За други по света краят на Студената война несъмнено донесе облекчение. Някои смятат, че Китай спечели най-много от Студената война, макар това да не е съвсем вярно. В многополюсния свят, който се установява днес, САЩ и Китай се превръщат в най-мощните сили. Конкуренцията им за влияние в Азия ще предопредели перспективите пред света. Китай, подобно на Русия, е добре интегрирана в капиталистическата световна система, а много интереси на лидерите на двете страни са свързани с допълнителна интеграция.

Малко вероятно е Русия и Китай, за разлика от Съветския съюз, да търсят изолация или глобална конфронтация. Те се опитат да се отърсят от американските интереси и да доминират в собствените си региони. Но нито Китай, нито Русия са готови или способни да наложат глобално идеологическо предизвикателство, подкрепено с военна сила. Съревнованието може да доведе до конфликти, или дори местни войни, но не и от вида на Студената война, допълва Вестад.

Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
KP6952
преди 6 години
Руснаците сами предизвикаха американците да срутят социализма. Има неща които хората не искат да признаят. Например любовница за една вечер доволна ,а на другия ден не те познава.Елитът на социалистическа Русия се справи с ядреното разоръжаване,хареса перестройката,но не искаше повече нито твърд нито мек социализъм. Не искаха само два модела автомобили да карат,не искаха героите от войната да ползват повече привилегии, не искаха един типаж филми да гледат ,не искаха бедни хора не само финансово но и духовно да ги управляват.Победата от войната създаде самочувствие искащо непрекъснато развитие.Това строят на селяните и работниците не можеше да даде. Затова се направиха като любовницата ми за една вечер. Хем доволни ,хем самостоятелни ,без да им тежат другите социалистически страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
изместването на икономическата мощ от Изток на Запад --------------------------Тука трябва да е обратно. Има грешка в превода :)Иначе изключително добре издържана и вярна статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
пардон, администрацията и военните на САЩ не са се съгласили да имат руснаци в НАТО защото е нямало да можело да контролират цялото НАТО както е сега .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
да само не виждам и да се споменава, че именно партиота Путин е искал Русия да влезне в НАТО но Клинтън не се е съгласилPutin to Oliver Stone: I suggested Russia joining NATO to Clinton, he didnt mindhttps://***.youtube.com/watch?v=nyEOrfNx_E8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
Той Горбачов сложи не само края на СССР ами на бая държави кат гледам наща къде е била и са къде е, то дефакто не съществува държава, а някакви останки и територия нищо повече .... А САЩ е най-кратко управляващата Империя в историята едва 30г. и 2014/2016г. "диктатора" Путин сложи край на доктрината Вонлофиц и на Американската Империя, а сега вече има и нов играч - Китай ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още