IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на лирата вдъхна увереност и на Wall Street

Енергетиката и технологичният сектор поведоха нагоре американските индекси

17:08 | 14.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции стартираха търговията във вторник предимно с ръстове, след като  укрепването на турската лира от рекордното дъно възстанови настроението на инвеститорите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 63 пункта, докато S&P 500 добави 0,3 на сто. И двата индекса са напът да прекъснат четиридневната серия на спадове. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite добави 0,4 на сто.

Акциите на компаниите от сектора на енергетиката бяха най-добре представящите се на Wall Street, като секторът се повиши с близо 1%, при 1,6% ръст в цената на фючърите върху суровия петрол. Акциите на технологичните компании също допринесоха за ръстта, тъй като Apple и Amazon са в зелената зона.

Турската лира поскъпна с повече от 4%, за да се търгува на ниво от 6,56 лири за долар, след като се срина до рекордните 7,24 долара в понеделник. Валутата е под натиск напоследък, тъй като наблюдателите на пазарите са разтревожени за контрола върху икономиката от страна на турския президент Реджеп Ердоган, а Доналд Тръмп заяви през миналата седмица, че подкрепя удвояването на наказателните мита върху стоманата и алуминия за южната ни съседка.

Напрежението между двете страни се засили, след като турска делегация напусна Вашингтон през миналата седмица, без да има очевиден напредък при преговорите за задържането на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в подкрепа на група, обвинена от свяя страна за опита за преврат през 2016 г.

Турция също така трябва да се справи с икономическа криза, тъй като наскоро инфлацията се увеличи значително. През миналия месец темпът на поскъпване в Турция достигна 16%, - много над целта на централната банка от 5%. Финансовите проблеми предизвикаха опасения за разпространение в цяла Европа.

Home Depot отчете финансови резултати за второто фискално тримесечие, които надминаха средните очаквания на Wall Street. Освен това компанията повиши перспективата си за цялата годината. Книжата ѝ поскъпнаха с над 1 на сто в началото на сесията.

Компонентът на Dow е поредният концерн, който отчита по-добри от очакванията резултати в рамките на сезона на отчетите. До днес 76,84 на сто от компаниите в S&P 500 са надминали очакванията на анализаторите, показват данни на FactSet. Като цяло приходите на корпорациите са нараснали с над 24% за второто тримесечие на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още