IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ доближава 49-годишно дъно

Икономисти прогнозират увеличаване на молбите до 217 хил. през последната седмица от годината

16:29 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, подали заявления за помощи за безработица, е спаднал значително през изминалата седмица, доближавайки 49-годишно дъно, което подчертава стабилното стъстояние на пазара на труда в САЩ, съобщава Ройтерс. 

Първоначалните молби за държавни помощи са спаднали с хиляда до сезонно коригираните 216 хил. броя за седмицата, която приключи на 22 декември, заявиха от Министерството на труда. 

След няколко години на почти стабилно понижение, броят на молбите започна да нараства от средата на септември до средата на декември, което предизвика притеснения относно икономическата стабилност на САЩ.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират увеличаване на молбите за помощи до 217 хил. през последната седмица от годината.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти по време на последното си заседание за четвърти път през тази година, като сигнализира, че цикълът на парично затягане се приближава към край на фона на нестабилното състояние на финансовите пазари и забавянето в ръста на глобалната икономика.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на първоначалните молби, която се смята за по-добра мярка, отразяваща тенденциите на пазара на труда, се понижи с 4750 бройки до 218 хил. през изминалат седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още