IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстановява след едни от най-големите спадове в историята*

И трите основни индекса започват сеията с повишения от над 4%

16:36 | 13.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват търговията в петък на зелена територия, тъй като инвеститорите се опитват да възстановят част от позициите си, загубени в четвъртък. Разпродажбата от предишната сесия беше най-лошата за Wall Street от Черния понеделник през 1987 година насам, припомня CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 963,48 пункта, или с 4,71%, до ниво от 22 196,56 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 120,05 пункта, или 4,82 %, до ниво от 2600,14 пункта, докато технологичният показател NasdaqComposite регистрира ръст от 4,53%, или 323,18 пункта, до ниво от  7523,44 пункта.

Акциите на Apple поскъпнаха с 6,8%, след като анализатор от Wells Fargo повиши оценката си за технологичния гигант.

Инвеститорският оптимизъм беше повишен, след като председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси заяви, че законодателите в страната и Белият дом са близо до сключване на сделка за икономическо облекчение с цел възпрепятстване на въздействието от коронавируса. „Изгладихме повечето си различия“, каза Пелоси пред журналисти в четвъртък вечерта.

Министърът на финансите Стивън Манучин също заяви, че Белият дом и Конгресът за близо до постигане на сделката. „Президентът е абсолютно ангажиран това да бъде усилие на всички власти и ще работим с Камарата и Сената“, каза Манучин.

В Германия правителството обеща да изразходва колкото средства са необходими за подкрепа на икономиката на фона на епидемията. "Ние ще използваме всички необходими мерки за защита на служителите и компаниите", заяви германският финансов министър Олаф Шолц на пресконференция.

Действията на централните банки от цял ​​свят също стимулираха оптимизма. Централната банка на Япония инжектира 500 милиарда йени в икономиката в отговор на борсовите разпродажби. Норвежката централна банка намали лихвените си проценти с 50 базисни пункта, а бордът на Централната банка на Южна Корея води преговори за евентуално намаляване на институционалните лихвени проценти.

Ходовете в петък следват официалния край на най-дългия бичи пазар в историята. Историческите спадове на пазара в четвъртък показаха, че инвеститорите не вярват, че  фискалните планове на правителството и действията на Федералния резерв не са достатъчни за компенсиране на икономическото въздействие от коронавируса.

„Бих се застъпил за тласкане на пари в ръцете на компаниите в момента и отделните потребители, защото това е наистина единственото нещо…, което в този момент ще помогне“, Дейвид Ридел, президент и основател на Riedel Research Group.

Инвеститорите също бяха залети от  множество негативни заглавия за бързо разпространяващия се коронавирус. NCAA отмени своите баскетболни турнири March Madness, ден след като Националната баскетболна асоциация прекрати остатъка от сезона за неопределено време. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви извънредно положение в града.

"Тук няма гаранции и нещата могат да се влошат", казва Брад Макмилан, главен инвестиционен директор в Commonwealth Financial Network. „Ако броят на заразените продължава да се увеличава, икономическите щети ще преминат от понижаване на увереността до нещо по-лошо. Ако икономиката се влоши, пазарите ще отразят тази промяна", добави той.

Междувременно отговорът на Белия дом на епидемията от коронавирус разочарова пазара. Президентът Доналд Тръмп обяви, че пътуването от 26 европейски държави ще бъде спряно за 30 дни и добави, че администрацията ще предостави финансови облекчения за служители, които са болни или са под карантина.

„Това несъмнено са лоши дни - инвеститорите трябва да отделят време да преразгледат своето портфолио и да се уверят, че са удовлетворени от нивото на риск“, заяви Майк Лоуенгарт, управляващ директор на отдела за инвестиционни стратегии в E-Trade.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 0,858% и 1,436%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,12 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,60% на ниво от 1,112 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,26 долара до 34,48 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 1,25 долара до ниво от 32,75 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,92% до ниво от 1575,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:23 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Я провете пак - май възстановяването е изчезнало в нищото...В момента DJIA е нагоре едва с 0.8%, а беше нагоре с близо 6%.Това е най-обикновен "Dead cat bounce", това не е възстановяване - най-лошото за Wall Street тепърва предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bertram
преди 4 години
много ми е интересно МВФ и сие разбирачи + световната банка каква прогноза за глобалния РЪСТ на икономиките ще кажат сега, че когато китай заваряваха вратите в ухан онези викаха ръст ще има ама 1-2% но всичко е точно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
bertram
преди 4 години
грозната част тепърва предстои.тези дни бяха подвластни на паниката, но тепърва ще започнат да изплуват трупове на компании станали жертва на страха от вируса и тогава ще видим икономическото изражение в отчетите на фирмите. Даже и да успеят да 'позамажат' първото тримесечие...второто не се очертава никак добро освен ако не измислят супер бързо ваксина или добро лекарство, което да чисти вирса да речем за седмица от организма... в противен случай ни чака .. много много зор докато изкарат читава ваксина и населението на планетата не бъде ваксинирано.. както всъщност се ваксинираме задължително срещу морбили, едра шарка и тн като деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още