IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой собственици на малък бизнес в САЩ увеличават заплатите през декември

Работодателите увеличават трудовите възнаграждения, за да задържат наличните служители и за да привлекат нови

22:00 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордните 48% от собствениците на малък бизнес в САЩ заявяват, че са повишили заплатите през декември, а близо една трета посочват, че планират да направят това през следващите месеци, съобщава Bloomberg, цитирайки Националната федерация на независимия бизнес (NFIB).

Тъй като почти половината от малките предприятия съобщават за свободни работни места, които не са могли да запълнят миналия месец, работодателите увеличават заплащането, за да привлекат и задържат работниците.

Делът на фирмите, увеличили трудовите възнаграждения миналия месец, е най-големият в историята на месечната статистика от 1986 г. и се е увеличил с четири пункта спрямо ноември.

сащ сащ

„Недостигът на работна ръка възпира икономиката на малкия бизнес, тъй като собствениците трябва да полагат усилия, за да запазят настоящите си служители и да привлекат служители за свободните позиции“, коментира Бил Дънкелбърг, главен икономист на NFIB. „Рекордно висок брой собственици на малък бизнес увеличават заплатите, за да задържат наличните служите и да привлекат нови“, добавя той.

Около 32% от собствениците планират да увеличат заплатите през следващите три месеца, което е рекордно висок дял от анкетираните, според NFIB. Междувременно допълнителните разходи за заетост стават все по-голям проблем, като рекордните 13% от собствениците посочват разходите за труд като основен бизнес проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още