IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Нигерия си постави за цел 10% икономически растеж

Нигерия планира да предложи на инвеститорите първата си глобална емисия облигации за 500 млн. долара през октомври

10:09 | 04.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на Нигерия си постави за цел 10% икономически растеж

Правителството на Нигерия си постави за цел да постигне икономически ръст от поне 10% в рамките на следващата година. Това е заявил финансовият министър на страната Олусегун Аганга, който е заемал в миналото ръководен пост в инвестиционната банка Goldman Sachs.

Според него икономиката на Нигерия ще отбележи двуцифрен ръст до края на 2011 и началото на 2012 г. Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, пише Bloomberg.

Неговата прогноза идва, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с над 7% на годишна база през първата половина на тази година. Нигерия планира да предложи на инвеститорите първата си глобална емисия държавни облигации за 500 млн. долара през октомври.

Нигерският финансов министър смята, че амбициозната програма на правителството за изграждане на нова инфраструктура и за приватизация на енергийния сектор ще помогне на икономическия растеж. Той допълни, че правителството ще създаде държавен фонд за финансиране на инфраструктурните проекти през октомври, като първоначалният му капитал ще бъде около 1 млрд. долара.

Средствата във фонда ще се осигуряват от износа на петрол. Олусегун Аганга допълни, че в момента инвеститори от цял свят се интересуват от Нигерия. Страната обаче все още остава нарицателно име за политическа нестабилност и корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още