IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се намаление на глобалните инвестиции в "зелена" енергия

Намалението се дължи на несигурната подкрепа за сектора на ключови пазари и понижените разходи за нови технологии

10:32 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Несигурната подкрепа за сектора на ключови пазари и понижените разходи за нови технологии се отразяват на инвестициите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Несигурната подкрепа за сектора на ключови пазари и понижените разходи за нови технологии се отразяват на инвестициите. Снимка: Ройтерс

Глобалните инвестиции в чиста енергия са намалели до 56,6 млрд. долара (43,9 млрд. евро) през третото тримесечие на годината, което е с 20% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Спрямо второто тримесечие е регистрирано понижение на инвестициите от 5 на сто, се посочва в доклад на Bloomberg, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com.

В Европа е регистриран годишен спад на инвестициите в „зелена“ енергия от 29% до 18,2 млрд. долара. В САЩ сривът е още по-сериозен – с 62% до 7,3 млрд. долара.

В Китай е регистриран годишен ръст от 6% на инвестициите в чиста енергия през третото тримесечие до 14,8 млрд. долара, но спрямо второто тримесечие инвестициите са намалели със 17 на сто.

Единствено в Бразилия се наблюдава и годишно, и тримесечно увеличение на тези инвестиции до 1,9 млрд. долара.

“Данните предполагат, че инвестициите в чиста енергия за цялата 2012 година ще са по-малко в сравнение с рекордните вложения в размер на 280 млрд. долара, отчетени през миналата година“, пише в доклада.

„Ако това се случи в действителност, 2012 г. ще е първата от последните 8 години, в която ще бъде регистриран спад на инвестициите в чиста енергия“, посочва се още в документа.

Намалението на инвестициите в „зелена“ енергия се дължи на несигурността около политическата подкрепа за сектора на ключови пазари като САЩ, Великобритания и Италия. Същевременно се наблюдава нарастващ интерес към „зелената“ енергия на развиващите се пазари, каквито са южноамериканските, азиатските и африканските държави.

Върху размера на инвестициите обаче се отразява и резкият спад на разходите за новите технологии при ветрогенераторите и фотоволтаиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още