IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спря антимонополно разследване срещу Lufthansa, United Airlines и Air Canada

Отстъпките, направени от трите авиокомпании, удовлетворяват изпълнителния орган на ЕС

22:37 | 23.05.13 г.
ЕК спря антимонополно разследване срещу Lufthansa, United Airlines и Air Canada

Европейската комисия прие отстъпките, направени от Lufthansa, United Airlines и Air Canada, прекратявайки разследване на разписанието на авиокомпаниите между Франкфурт и Ню Йорк, предадоха DPA и AFP, цитирани от БТА.

Сътрудничеството между тези въздушни превозвача включва съвместно управление на разписанията, ресурсите и ценоообразуването. Комисията се опасяваше, че това може да доведе до фиксиране на цените по трансатлантическия маршрут, за който конкуренцията по принцип е голяма.

ЕК бе особено разтревожена, че пътниците, които са готови да плащат по-скъпи билети срещу привилегии по линията Франкфурт-Ню Йорк, биха могли да бъдат ощетени от налагането на още по-високи цени.

Трите авиокомпании, които членуват в Star Alliance, предложиха да предоставят на конкурентите си във Франкфурт и Ню Йорк слотове за излитане и кацане, посочиха от ЕК. Те също така ще позволят на други оператори да продават билети за полетите на Star Alliance, улеснявайки връзката с други полети.

Отстъпките ще имат обвързваща сила в продължение на 10 години.

"Благодарение на ангажиментите, предложени от трите авиокомпании, пътниците по маршрута Франкфурт-Ню Йорк ще се облагодетелстват от по-силна конкуренция", заяви еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още