IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон притиска Буенос Айрес да разреши казуса с облигационерите

В интерес на международната общност е Аржентина да участва пълноценно в световната финансова система, посочват американските власти

08:50 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Вашингтон притиска Буенос Айрес да разреши казуса с облигационерите

САЩ призоваха Аржентина да предоговори решението на дълговата криза с облигационерите си след поредицата от съдебни решения, които изпратиха латиноамериканската страна в близост до изпадането в неплатежоспособност.

Аржентина има време до края на юли, за да уреди отношенията си с кредиторите, които отказаха да приемат условията по последните предложения за преструктуриране на вземанията им.

Ако не успее, страната рискува втори фалит в рамките на последните 13 години. Освен това Буенос Айрес продължава да се бори с рецесията, една от най-високите инфлации в света и намаляващите чуждестранни резерви.

Американският заместник-държавен секретар Роберта Якобсон посочи, че в интерес на Аржентина е да нормализира отношенията си с всички кредитори. В интерес на Буенос Айрес и на международната общност е също така страната да участва пълноценно в световната финансова система, коментира Якобсон.

"И двете страни на този спор посочиха по различно време, че са готови да преговарят, като ние вярваме, че това е най-добрият начин за постигане на споразумение", каза Якобсон по време на среща на Организацията на американските държави (OAS), която обединява всички 35 независими страни от Северна и Южна Америка.

"Ние се надяваме, че Аржентина ще намери решение на този въпрос и ще разреши проблемите си с облигационерите, което ще ѝ позволи да се върне към приобщаващ растеж", коментира още тя.

Невъзможността на Аржентина да изплати дълг на стойност около 100 млрд. долара от 2001-2002 г. опустоши икономиката, разби валутата и изпрати милиони аржентинци в бедност.

Аржентинският  външен министър Ектор Тимерман заяви, че страната е готова да преговаря с кредиторите, водени от хедж фондовете, които са специализирани в изкупуването на силно обезценени или проблемни дългове. "Няма да приемем изнудване и мерки, които са насочени срещу аржентинския народ", заяви той.

Група от кредитори, водена от NML Capital Management Elliott и Aurelius Capital Management, отхвърли предложените от аржентинските власти преструктурирания през 2005 г. и 2010 г. Те бяха приети от 93% от инвеститорите, които получиха по-малко от 30% от първоначалната стойност на техните облигации.

Аржентина изпрати екип в Ню Йорк на 7 юли, който ще се срещне с назначения от съда посредник Даниел Полак.

Същевременно министърът на икономиката Аксел Кисилоф заяви на пресконференция, че за момента няма определена дата, до която Буенос Айрес трябва да постигне споразумение с кредиторите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още