IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни предприемачи в Куба възраждат бизнеса си в очакване на по-добри дни

В сферата на услугите работят 12 % от населението в активна трудова възраст

20:27 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Много дребни предприемачи в Куба проявяват чудеса от изобретателност в очакване на по-добри дни - подобно на Иданиа дел Рио, която рециклира стари фланелки и чанти и ги препродава в магазинчето си за облекло, информира France Press.

Частните предприемачи "куентапропистас" ("cuentapropistas" - работещи за собствена сметка - бел. ред.) стават все повече и повече от 2008 година в контекста на реформите, предприети от кубинския ръководител Раул Кастро, за да модернизира икономиката, функционираща по съветски модел.

В страната изникнаха ресторанти, бръснарници или шивачи и днес в тези сфери работят около 580 000 души или 12 процента от населението в активна трудова възраст.

Куба внася от чужбина по-голямата част от потребителските стоки и силно страда от наложеното от Съединените щати ембарго през 1962 година, което усложнява вноса на нехранителни стоки.

Все пак Иданиа дел Рио е успяла да създаде онлайн бутик, насочен към американския пазар, възползвайки се от ниша, отворена от бившия президент Барак Обама за износ на кубински авторски продукти.

На 19 април Раул Кастро ще отстъпи ръководството на страната, вероятно на неговия предполагаем наследник, 57-годишния Мигел Диас-Канел. Очакваната промяна подхранва надеждите на "куентапропистите", които са лишени от суровини и пазари на едро.

Надява се и 73-годишният Армандо Рейес, който допълва нищожната си пенсия като продава плодове и зеленчуци по улиците на Хавана. Според него дребното предприемачество е истинска благодат и за потребителите.

"Куентапропистите" помогнаха да се реши голям проблем. Сега има кафенета и барове, каквито преди не съществуваха, има и ресторанти с добра храна.

Преди седем месеца правителството сложи спирачка в частния сектор, като замрази за неопределено време издаването на нови лицензи за трийсетина от най-рентабилните дейности, най-вече ресторантьорството.
Заявената цел беше да се противодейства на измамите и да се усъвършенства законодателството, но мярката поражда безпокойство в сектора, където някои са забогатели.

Част от управниците в страната виждат в това поставяне под въпрос на социалистическия модел за равенство. В Куба средната месечна заплата е 30 долара в държавния сектор, докато в частния понякога е доста по-висока.

На последното заседание на централния си комитет Кубинската комунистическа партия припомни обаче ключовата роля на "куентапропистите" и необходимостта от "продължаване на осъвременяването на икономическия модел".
Кубинският икономист Павел Видал посочва, че е много важно частният сектор да плаща данъци в зависимост с приходите си, което е невъзможно да се гарантира, ако операциите не преминават през банките.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още