IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската икономика се приспособява успешно към външните шокове

Именно това е довело до положителния растеж на руския вътрешен продукт с 1,5 на сто за първите 9 месеца на 2018 г., смята руският държавен глава

14:40 | 28.11.18 г. 14
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин.Снимка: Ройтерс

Икономиката на Русия вече се е приспособила към външни шокове и създава условия за развитието на страната, заяви днес руският президент Владимир Путин на годишния инвестиционен форум "Русия зове!".

„По мое мнение стана ясно, че въпреки всякакви кризисни явления и дори изкуствено създавани трудности, руската икономика се приспособява към тези трудности, чувства се уверено, създава условия за собствено вътрешно развитие”, каза Путин. 

По думите му именно това е факторът за растеж на руския брутен вътрешен продукт с 1,5% за първите девет месеца на текущата година.

По-високи, изпреварващи темпове на растеж показва промишленото производство (плюс 3% за първите 9 месеца на годината), като обработващата промишленост е прибавила 3,2%.

Държавният глава отбеляза, че икономиката на страната като цяло се развива стабилно. Той посочи ниските нива на инфлацията и безработицата от съответно 3,5% и 4,7%.

Обемът на инвестициите в основен капитал е нараснал с 4,1% за 9-те месеца на годината, допълни той.

Според него обаче сегашният темп на растеж е недостатъчен за категорично повишаване на жизненото равнище на руснаците.

Въпреки това се вземат мерки и се разработва цяла програма за развитие, припомни Путин.

Русия си поставя за задача да достигне темпове на растеж, превишаващи световните, и да се закрепи сред петте най-големи световни икономики, подчерта той.

Президентът обеща също така, че властите ще подобрят бизнес климата в страната, като сред приоритетите е и развитието на цифровата икономика.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Севернокорейската икономика е по-стабилна от руската. Валутата и не се обезценява като руската. 99.8% процента от населението има доверие в Ким Чен Ун и подкрепят неговата политика, което е с цели 40% повече от одобрението за Путин. Пиша Ви тези неща, защото трябва да сравняваме страни със сходни стадии на обществено-икономическото развитие. Както в случая сравнявам феодалния строй на Русия с този на Северна Корея. Когато сравнявате САЩ това би трябвало да става по отношение например на Канада, защото и двете страни са с постиндустриални общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
fon
преди 5 години
Необходимо им е да се приспособяват. Руснакът е вече реално с около 20% по-беден от българинаnumbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 5 години
Украйна беше глезеното дете на СССР, лимоне.АКО той не се беше разпаднал, още щеше да си е такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
melon
преди 5 години
Украйна не трябваше да си дава атомното оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
mavericos4
преди 5 години
Уби рибата! Путикономика в действие :D Днес по световната преса плъзна новината за намеренията на Пупу да слага C400 в Крим, очаквам родните политици по никакъв начин да не възразят относно тези действия на Пупу, току виж Сидера отиде да пръска за здраве и берект при поставянето им. Работата е там, че Украйна никак не е малка и невъоръжена, а жужето не си поплюва да потъпква международното право, нищо, че два дни след това се позовава на него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още