IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: С действията в Азовско море Русия пречи на украинската икономика

Това е поредната стъпка в стар конфликт, заяви представителят на Българското геополитическо дружество

08:16 | 28.11.18 г. 17
П. Димитров: С действията в Азовско море Русия пречи на украинската икономика



Напрежението между Русия и Украйна не е отскоро. Събитията от последните дни са поредна и много по-сериозна стъпка от ескалацията на конфликта между тях. Същината му е геостратегическа и тя е желанието на Русия да превърне Азовско море в свое. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, представител на Българското геополитическо дружество. 

„Преди анексията на Крим Русия и Украйна владееха приблизително равни участъци от брега на Азовско море. Към момента Украйна владее само 300 км от иначе близо 1500-километровата брегова линия. Русия цели да ограничи икономическата активност на Украйна, да блокира ключови за нея големи пристанища и да използва рибните ресурси на морето“, каза експертът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Димитров посочи, че другият повод за напрежението между двете страни са и предстоящите избори в Украйна и желанието на настоящия президент Петро Порошенко да активизира електората си.

Според госта двете страни търсят различни успехи в развитието на конфликта и в реакцията на международната общност.

„По-голяма част от международната общност не признава Крим и териториалните води около него за руски. За Москва може да се счита, че е успех, ако САЩ и Европейският съюз (ЕС) призоват и двете страни за деескалация. Това ще значи, че те са поставени на една плоскост в този конфликт. Украйна обаче цели международната общност да обвини Русия, а САЩ и ЕС да наложат нови санкции заради усиленото военно присъствие на страната в Азовско море“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Понеже знам каква ще ти е опорката обясни за данните преди 2014г., когато Крим и Донбас са били към Украйна.Коя година Украйна е по бедна 1986г. или 2013 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Бягат поради същата причина поради която бягат всички хора - от немотия!През 1980 година целият източен блок събираше консерви и храни и ги пращаше на Полша. Тогава Украйна е поне два пъти по-богата от Полша. През 2014 година Полша е над 4 пъти по-богата от Украйна! Сам си противоречиш.... Веднъж казваш, че бягат от немотия, а в същия момент обясняваш, че по времето на комунизма Украйна била два пъти по богата, и че руснаците ги съсипали. От 1991г. насам Украйна е назависима демократична държава. По твойте думи излиза, че по времето на комунизма укрите са били два пъти по богати от сега и че лошия комунизъм, който го няма от 1991г. ги бил съсипал. Кое е вярното?Че до 1991г. по времето на комунизма Украйна е била по богата от сега? илиЧе от 1991г. по време на демокрацията Украйна е станала два пъти по бедна и с 1/3 по малко население?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
...т.е., сам признаваш, че Путин е Власт и Контрол, сам по себе си? Може да се изненадаш но, има и къде по-резки от него и, с неговото излизане някога от политиката, Западът ще се окаже в доста по-непредвидим и неясен кадрил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 5 години
къв съперник може да е късия на САЩ, ти нормален ли си ... все едно ние да сме съперник на Германия !!! Грешката на американосите беше че може би повярваха че тази изостанала страна вече се е променила към добро ... уви, не ! и за това след като умре Пу, *** ще се разпадне още повече ! и Крим че върнат и всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 5 години
В момента главно САЩ използуват санкциите като неикономическо средство за борба срещу потенциалните се конкуренти и съперници в икономическата и геополитическата сфера, така че те нямат практически нищо общо с конкретните събития в международните или в двустранните отношения . Ерго, санкциите са новата реалност, както и несъоблюдението на досегашните правила и норми на международния живот, които са в дисонанс с тази реалност. Какви ще бъдат резултатите ще покаже бъдещето, но войната на много фронтове и театри на действие едва ли носят бонуси на инициаторите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Май си правите конкуренция с АВ-то, на теста по интелегентност. След падането на Янукович, Украйна губи контрола върху Крим и върху една от най-богатата си област Донбас! И за твое осведомление, когато някой падне от власт не е преврат, ако след него има избори! По твоята логика, подаването на оставка на Никсън е преврат! Много са гадни Американците, накараха насила Русия да прати зелени човечета. Дърпаха се до последно, но накрая на пратиха ги!!Ако на нас някой ни анексира морето (със зелени човечета) БВП ще ни се срути още повече!Товаришч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
Сороспийски, ами то бвп.-то на Украйна за 2017 гледам е 2500 долара на калпак. Бвп-то иначе е малко по-голямо от българското - 87 млрд. долара, а е било 314 млрд. преди преврата. Е, дотам ги докара американското посолство укрите - до африкански стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
Бягат поради същата причина поради която бягат всички хора - от немотия!През 1980 година целият източен блок събираше консерви и храни и ги пращаше на Полша. Тогава Украйна е поне два пъти по-богата от Полша. През 2014 година Полша е над 4 пъти по-богата от Украйна! Хайде се с пилешкият си мозък обясни на един Украинец, че неговите господари (тогава руски ***) го водят към по-добро! Но спред теб са им давали пари за да свалят Янукович, нали!хаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
Стефчо, стефчо разходи се до Украйна и ще ти светнат колко си на тъмно!Всички украинци казват, че украинският език е много хубав и много по-богат на думи и изразни средства от Руския. Използват за език думата Мова и ние имаме такава дума - Мълва! Ако не ти говорят с тяхното произношение или ако свикнеш малко се разбира доста добре. Украинската мова е най-близка до Белоруската мова, И след това до словашки.Ужасно много ми прилича на сръбски.Сравняването на Украйна с Македония е доста странно, Защото Руската държава е създадена в Киев, а Българската в Плиска. Колкото и да им е мъчно на русские, Украинците няма да се считат за русские, никога и никога не са се считали. Използват думата Украина, което на техен език означава У краина - В държавата. Аналогията е нашето У дома. За тях краина и край - родно място!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Беги бърдже, че мое да свърши кеша......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още