IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: С действията в Азовско море Русия пречи на украинската икономика

Това е поредната стъпка в стар конфликт, заяви представителят на Българското геополитическо дружество

08:16 | 28.11.18 г. 17
П. Димитров: С действията в Азовско море Русия пречи на украинската икономика



Напрежението между Русия и Украйна не е отскоро. Събитията от последните дни са поредна и много по-сериозна стъпка от ескалацията на конфликта между тях. Същината му е геостратегическа и тя е желанието на Русия да превърне Азовско море в свое. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, представител на Българското геополитическо дружество. 

„Преди анексията на Крим Русия и Украйна владееха приблизително равни участъци от брега на Азовско море. Към момента Украйна владее само 300 км от иначе близо 1500-километровата брегова линия. Русия цели да ограничи икономическата активност на Украйна, да блокира ключови за нея големи пристанища и да използва рибните ресурси на морето“, каза експертът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Димитров посочи, че другият повод за напрежението между двете страни са и предстоящите избори в Украйна и желанието на настоящия президент Петро Порошенко да активизира електората си.

Според госта двете страни търсят различни успехи в развитието на конфликта и в реакцията на международната общност.

„По-голяма част от международната общност не признава Крим и териториалните води около него за руски. За Москва може да се счита, че е успех, ако САЩ и Европейският съюз (ЕС) призоват и двете страни за деескалация. Това ще значи, че те са поставени на една плоскост в този конфликт. Украйна обаче цели международната общност да обвини Русия, а САЩ и ЕС да наложат нови санкции заради усиленото военно присъствие на страната в Азовско море“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Почини си малко, зад Халите дават премии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Е, аз лично знам украинка, която бърза да се ожени за нашенец.И тук много и харесва.И въобще нормалните укри бягат от там с кеф!!!А що бягат?! Естествено от евроатлантическа солидарност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
AВва-та много трудно ще те разбере. Ъкълът му е колкото на бръмбар и почва да му се увеличава, като получава рубли.Иначе в Украйна, голяма част от рускоговорящите казват, че не са руснаци, а руско говорещи украинци! Много лесно може да разбереш, кой е руснак и кой украинец. Руснаците казват за себе си - Я русский. Те дори нямат съществителна дума за руснак. Докато украинците казват руссиян! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
Стефчо
преди 5 години
Това са 45 милиона бели хора които отхвърлиха оковите на завладелите ги руси татари. Е.ати промития мозък. Укрите вече са 34-35 милиона след преврата. Разликата работи основно в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 5 години
Че го правиш за рубли, ясно. Ще си позволя да ти припомня, че нашата православна църква(екзархия) се създава със султански ферман през 1870 година. Тя е анатемосана и схизмата върху нея е вдигната през 1945. Това са бавни процеси, но в случая с Украинската православна църква ще е необходимо не повече от година. Колкото до руско-езичните области трябва да знаеш, че в Украйна вече няма такива. Руснаци не са повече от 30% от населението никъде в страната. Затова и няма друг Донбас или Луганск. Налагането на украинския език(мова) е в пълен ход и тези хора или ще трябва да се асимилират или да се изселят. В крайна сметка осакатена с отнемането на Крим, страната получи своята независимост от Москва. Това са 45 милиона бели хора които отхвърлиха оковите на завладелите ги руси татари. Златната орда се разпада и ще продължи да се разпада. Достатъчно дълго сянката на Чингиз хан е тегнала над тези земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Константинополският патриарх, новия маосно-парославен папа не намери достатъчно предатели, на които да "предаде" автокефалия на пръкналата се украинска църква (начело с анатемосан йерарх заради клетвопрестъпление).Военно положение има в рускоговорящите области, да може да се привикват хора и да се набиват канчета за "правия курс на партията и светлото бъдеще" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
П. Димитров: С действията в Азовско море Русия пречи на украинската икономика Ako фактите противоречат на англо-саксонската пропаганда, толкова по-зле за фактите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още