IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Ядрената енергия ще остане жива поне до 2040 г.

Едно нещо е сигурно според рейтинговата агенция – ядрената енергия няма как да продължи да съществува без държавна подкрепа

22:00 | 13.11.19 г. 49
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нарастващата конкуренция в лицето на евтината възобновяема електроенергия, опасенията относно безопасността и нарастващите разходи за нови централи тласкат ядрената енергия към ръба на пропастта - освен в Русия и Китай, където индустрията продължава да се ползва с широка държавна подкрепа, посочват от S&P в бележка до инвеститорите.

Това е може би една от най-лошо пазените тайни в енергийния свят - ядрената енергетика няма да може да се изправи на крака без държавна подкрепа, пише Euracitv. 

 „Глобалната ядрена промишленост е изправена пред предизвикателства, свързани с опасенията относно безопасността, затягането на регулациите след трагедията с  АЕЦ „Фукушима“, политиките за постепенно прекратяване на ядрените мощности в няколко държави, наближаването на края на експлоатационния срок на съоръженията, все по-нестабилните енергийни пазари и конкуренцията в лицето на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“, споделя рейтинговата агенция в своята бележка.

S&P вижда малка икономическа обосновка за новите ядрени проекти в САЩ или в Западна Европа на фона на огромните разходи и възхода на ВЕИ, което вероятно ще доведе до значителен спад в производството на електроенергия от ядрени инсталации до 2040 г.

Но въпреки тези предизвикателства все още е твърде рано да се обяви ядрената енергия за мъртва, добавят от агенцията.

Китай и Русия, например, продължават да изграждат нови ядрени мощности, подкрепени от енергийните политики и значително по-ниските разходи за строителство.

В САЩ министърът на енергетиката Рик Пери обяви малките модулни реактори (SMR) като ключови за бъдещето на индустрията, като заяви, че този тип инсталации могат да осигурят достъп до електричество в райони, при които населението няма достъп до електроенергия.

Освен това кризата с климатичните промени привлече вниманието към съществуващите ядрени централи, които все пак представляват съществена част от енергийния микс с ниско съдържание на въглерод в Европа.

В същото време ядрената енергия се оказва ключов актив за страни като Франция, които имат огромен енергиен флот от атомни електроцентрали, голяма част от които вече са почти напълно амортизирани.

Всичко това означава, че ядрената енергия ще остане актуална поне до 2040 г., тъй като страните се стремят да намалят въглеродните емисии, посочват от S&P.

„Вярваме, че производството на електроенергия без наличието на въглерод, което съществуващите ядрени активи осигуряват, съчетано с постоянен растеж на ВЕИ, ще бъде основен фактор поне през следващите няколко десетилетия за постигане на целите по отношение на климата и ще подкрепи устойчивото снабдяване с електроенергия“, добавят от агенцията.

Несигурна перспектива

Но след 2040 г. бъдещето на ядрената енергия изглежда много по-несигурно и до голяма степен зависи от държавната подкрепа.

„Очакваме кредитните траектории на ядрените компании в световен мащаб да се различават в зависимост от националните енергийни политики и степента на държавна подкрепа за ядрената енергия“, добавят от рейтинговата агенция.

В Европа се разрази мащабна битка относно приемането или отхвърлянето на ядрената енергия от предстояща схема за устойчива финансова класификация, насочена към привличане на частни инвестиции в зелената икономика.

Въпреки че Франция подкрепя включването на ядрената енергия в проекта на ЕС за таксономия на зеленото финансиране, Германия и Австрия твърдят, че тази индустрия не е устойчива и не трябва да бъде подкрепяна от ЕС. Очаква се окончателното решение относно устойчивата финансова таксономия на ЕС да бъде взето през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Начи само да поясниме - в сметките по-долу никъде не се говори и предлагам да не зачекваме изобщо темата за батерии - нито като стойност, нито като площи и размери - само сумите за парковете са достатъчно разстройващи за всеки нормален мозък... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Зельо, кво стана, братле? Не ти ли се смята? Нещо утихнахте със Слънчо... :lol:Да ти помогнем малко? Начи, за да генерираш от слънце и вятър в ден като днешния, а те ще са многа такива до лятото, толкова енергия, колкото генерира Козлодуй в момента, ще ти трябват около 40 ГВт. фотоволтаични мощности. Само си ги представи... ;) А за тях стойността на инвестицията през банка е ... средно по ?2.2 - 2.5 млн. за 1 МВт пик. Това като сума колко АЕЦ-а прави? Това ти го давам за домашно, но с молба - като стигнеш до некъв резултат - съвсем грубо-ориентировъчен, да ни информираш, а не да пускаш линкове за дедо Коледа... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Ето ви бистра водица и от германския ЕСО за ноември:https://***.energy-charts.de/power.htm?source=all-sources&year=2019&month=11Мноо ми е интересно, ако не беха дебелите червена, двете кафяви и оранжевата зони на чарта, особено на 8, 9 и 10 ноември, какво щеха да правят в заводите на ТисенКруп, ФВ, Мерцедес, МАН, влакове, летища... ? Щеха да почиват и да чекат да задуха...? Иначе човек като погледе чарта с процентите генериран ток - оооо, яяя, яяя... 30-40% ВЕИ, генау!Когато темата с енергетиката ти е начин да си запълниш работното време на компа, пишейки мнения, или в най-добрия случай - да си захраниш бърлогата и да се забавляваш там, е ОК да верваш в дядо Коледа. Когато обаче става дума за национална енергетика, за съдбата на национална икономика, национална сигурност и изобщо - за съдбата на държава и хората в нея - това не е по акъла на сека зелка или кратуна... Айде молим, битте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
И стига с тая Германия! В Германия тече най-бруталната медийна измама на века на тема ВЕИ! Зелените държат за топките цялата политическа система на Германия и заради заплахата от грозна политическа криза се лъже на най-високо ниво! ВЕИ в Германия изобщо не могат да хранят икономиката и хората с мозък отдавна го разбраха. Едно е да си светиш в къщата, друго е да храниш национална инфраструктура и огромна тежка индустрия!!! Затова са готови на всичко за руския газ - единствената възможност да спират кюмурените кюмбета и да не останат без ток!!! И това скоро ще джвръкне като спукан цирей в публичното пространство, щото всяка лъжа рано или късно лъсва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Айде малко бистра водица, Зельо:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниСега е 11.07 ч. - нормален есенен ден - разкажи ни с думи прости с кво захранваш текущото потребление, което е почти 5 ГВт и с кво ше пълниш батериите за нащеска? Имаш почти 3 ГВт. инсталирани ВЕИ мощности... Де ги?Тоя линк с тоя австралиец си го заври къде слънце не огрява и ми отговори на въпроса по възможност с числа, а не с линкове и локуми - имаш инсталирани 2 ГВт. от АЕЦ и 2 ГВт от ВЕИ. АЕЦ ти дава 40% от енергията, а ФЕЦ и ВяЕЦ - 2%. Въпрос за 1-ви клас: колко ГВт. ВЕИ мощности трябват, за да генерират 40% от днешния микс и колко ще струва инвестицията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
това не е нещо ново ... виж кой прокара това решение в коалицията им , виж от кои избирателни райони са и ще придобиеш представа защо го има това решение :))) . по принцип говорех за големите офшорни вятърни проекти . никой не строи вече големи вятърни централи близо до жилищни зони по ред технологични и ценови причини , като последната е дали им харесва или не на хората :))) ... ако ти е интересна темата защо предпочитат вятърна пред ядрена енергия в германско виж този материал . има препратки в него и към други , коментират се и цени и докога ще ги има въобще субсидии , цени за поддръжка на ядрени и вятърни обекти ... и то цени не дето са из зеленяшките сайтове , а такива от тяхното министерство на енергетиката ... мисля че сам ще се справиш лесно с въпроса защо вятър , а не атом в германия ... една модерна офшорна вятърна централа е на такова ниво вече , че няма нужда от никаква подкрепа от държавата чрез субсидии . тя работи постоянно , защото ползва вятърен поток от над 70м височина , там вятъра има друга характеристика , не е като наземния . имат изградени собствени токоизправители и повишаващи станции , а вече и собствени батерии ги задължават да слагат за допълнително компенсиране и честотно регулиране ... същото правят по света и с големите слънчеви ферми - собствени подстанции и батерии ... технологията не стои на едно място ... аз мисля , че скоро - в рамките на тази петилетка дето идва , ще сме свидетели на поне 2 големи проекта и в БГ на такива ВЕИ паркове без държавна подкрепаhttps://***.cleanenergywire.org/factsheets/german-offshore-wind-power-output-business-and-perspectives
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Натрупъл съм здраво и термална маса така,че имам и отопление за поне 10 дни. За повече инфо линковете и ще четеш по физика уроците :) Е ако искаш де :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
В момента може би не ме трови, но то 1 път ако се случи ще трябва всички да се махаме от България. Та риска е такъв.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
В момента точно генерирам 1.3Кв въпреки,че слънце няма 0 :)Казах ти да се върнеш и да си припомниш физиката от училище.Още съжалявам,че ти дадох безплатна информация как да бъдеш офгрид... за която аз съм се трудил и тествал. Но както и да е който иска да плаща да плаща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Слънчевата и вятърната енергия обаче отдавна ще са изчезнали докато стигнем до 2040...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още